Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

Трибина, на којој су учествовали чланови борбене послуге која је оборила чувени амерички авион Ф – 117 А и приземљила још два авиона агресора Ф 116 и бомбардер Б-2, изазвала је данас у Власотинцу велико интересовање публике.

Потпуковник Ђорђе Аничић и заставници Ђорђе Малетић и Драган Матић су тројица од деветорице члановаТречег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде ВЈ која је трећег дана бомбардовања оборила авион „стелт“ технологије у атару Буђановаца. То је, како су нагласили актери, први пут да је оборен авион таквих перформанси.

-Основни чиниоци тог историјског успеха били су застарела руска ракетна техника, врхунски обучена борбена послуга и тактика којом је скраћено време гађања од укључења нишанског радара – да је било ко у систему заказао, данас бисмо били мртви – рекао је потпуковник Аничић, у то време заменик команданта дивизиона који је био задужен за одбрану Београда.

Војници су објашњавали да су имали између 20 и 30 секунди од укључења нишанског радара, нишањења противника, испаљивања две ракете и чекања да оне погоде циљ до поновног искључења радара. Сваки секунд који би остали укључени, преко тих 30 секунди, значио би сигурну смрт. Они су причали и о томе да су 22 пута преживели ракетни напад и колико су пута морали да промене положај у тих 78 дана. Одговарајући на питања присутних, пуковник Аничић је говрио о распореду дивизиона у Србији, о одлично обављеном послу Приштинског корпуса, износећи став да војска није изгубила рат.

-Писали смо недавно председнику државе, тражећи да се врати име Трећем ракетном дивизиону, који је у међувремену спојен са Другим. Сматрамо да је тај дивизион легендарни и да као такав треба да остане – рекао је потпуковник Аничић.

На почетку трибине, гости су подсетили на речи светских политичара о Србији и Србима и о томе да их треба бомбардовати. Тадашњи портпарол НАТО-а Џејми Шеј рекао је: „Србе треба спокојно бомбардовати јер ће они то заборавити“, подсетили су актери.

Трибина симболичног назива „Да се не заборави“ један је од догађаја којим су у Власотинцу обележене две деценије од почетка НАТО агресије на нашу земљу.