Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ЛЕТО У ВЛАСОТИНЦУ – ЗА ДВА И ПО МЕСЕЦА ШЕСТ МАНИФЕСТАЦИЈА И МНОШТВО ПОЈЕДИНАЧНИХ ДОГАЂАЈА

Од 1. јула до 17. септембра у Власотинцу ће бити одржано шест манифестација и мноштво појединачних догађаја у области културе, који ће обогатити лето у вароши на Власини, најавили су директори Туристичке организације, Културног центра и Народне библиотеке. Сезона летњих приредби почиње 1.јула новом манифестацијом Власина фест, чији је циљ да промовише градско језеро на другачији начин, рекла је директор ТО Власотинце Наташа Ђокић Живковић.

– Учествује мноштво спортских клубова, удружења, имаћемо концерт Стерео банане, као и Власински спуст, а биће и радионица циркуса намењених деци. Удружење Власинска вила биће са нама такође на Власина фесту и заједно ћемо осликавати део простора – рекла је Ђокић Живковић.

Она је нагласила да све организације и установе са подручја општине Власотинце учествују у припреми и реализацији овог скупа.

После Власина феста, од 4. јула до 1.августа, следи Лето у у Власотинцу, традиционална манифестација у организацији Културног центра, чији је програм прошле године побрао пуно похвала. Представе, концерти, музичко поетске вечери, промоције књига и пројекције филмова обележиће и овај ЛУВЛ, рекао је директор Бранислав Катић.

– Издвојио бих ове године госте из Бугарске, Детски фолклорни састав Танцов из Враце, они ће гостовати 6. јула, затим Јелену Бачић Алимпић 28. јула, као и сјајне концерте озбиљне музике. Посебно бих издвојио концерте Милоша Радовића 27. јула и Неше Галије 1. августа, са којим завршавамо програм и дајемо увертиру за Вински бал – рекао је Катић.

 
ВИНСКИ БАЛ У СТАРОМ ФОРМАТУ

А Вински бал ће ове године бити одржан 5. и 6. августа, речено је на конференцији за новинаре. Разлози за померање термина су практичне природе јер се ранији термин поклапао са другим организацијама у окружењу. Директор ТО Власотинце Наташа Ђокић Живковић рекла је да је у току преговарачки поступак и да ће на Винском балу, после две године паузе, бити концерата – 5.августа највероватније певаће Бајага и инструктори, а дан касније Зорица Брунцлик. После 1. јула биће расписани конкурси за најбоља вина, песму и карикатуру на тему вина и грожђа.

Подршка Министарства трговине, туризма и телекомуникација није изостала – ове године за програмски део манифестације ресорно министарство издвојило је 500.000 динара. Истичући предност Туристичке организације и Културног центра у организацији догађаја у летњим месецима, директор НБ „Десанка Максимовић“ Срба Такић рекао је да се ова установа придружује својим активностима.

– Настављамо са издаваштвом, које је наше обележје. Пре неки дан смо у штампу послали пет књига, припремамо још четири. Једна од њих је књига „Песници и сликари Власотинца“. Трудимо се да подстакнемо креативност наших суграђана и да кроз њихова дела откријемо нове детаље из историје Власотинца – рекао је Такић.

Крајем августа биће и Дани гљива, али и Михољски сусрети села, 28. августа на Велику Госпојину у Конопници, са циљем да се врати стари сјај тамошње литије. Почетком септембра Балкан рели свратиће у Власотинце, своју традиционалну дестинацију, а сезона летњих приредби завршава се 17. септембра гурманском манифестацијом Укуси југа. Сви најављени догађаји одржавају уз помоћ и подршку локалне самоуправе.

-Некако је општа оцена свих да Власотинце лети личи на приморско место, с обзиром на купалиште код бране и велики број људи који ту налазе освежење од врућина. Програми које су представиле ове три организације, односно установе, употпуниће ту летњу атмосферу. Наши посленици у култури и туризму раде на увођењу нових садржаја,  међусобно се допуњују у раду и  из такве организације и сарадње проистиче добробит за грађане – што и треба тако да функционише – рекао је председник општине Братислав Петровић.

Конференцији су присуствовале и чланице Општинског већа Татјана Јовановић, задужена за културу и туризам и Жаклина Стефановић, задужена за област заштите животне средине.