Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

СПОРТ – ЗНАЧАЈ И УЛОГА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Спорт је и једна од покретачких снага за достизање миленијумских циљева развоја људског друштва, дефинисаних од стране Уједињених нација. Има кључну улогу у сваком друштву кроз допринос социјалној кохезији, превазилажењу предрасуда, повећању позитивног утицаја на јавно мњење и ширење етичких и општих принципа који се кроз њега преносе. Посебно је вредан за савремени свет који се брзо мења и који карактерише тежња да се створе здрави и квалитетни услови живота. Путем спорта грађани Општине Власотинце могу овладати следећим вештинама и вредностима:сарадња, комуникативност, поштовање правила, поштовање других, способност решавања проблема, поштење (фер-плеј), заједничко коришћење, самопоуздање, смелост, искреност, самопоштовање, толеранција, тимска игра, дисциплина, поверење, способност прилагођавања, способност руковођења, како победити/изгубити, како прихватити конкуренцију, вредновање труда, самосвест, постављање сопствених циљева, социјализација, солидарност.
Савремени спорт представља огромно достигнуће модерног друштва и важно друштвено благо. Спорт је и једна од покретачких снага за достизање миленијумских  циљева развоја људског друштва, дефинисаних од стране Уједињених нација.Посебно је вредан за савремени свет који се брзо мења и који се, с једне стране, карактерише повећањем слободног времена, а с друге, урбанизацијом и сталним технолошким развојем који теже да одвоје човека од његове природне средине.
Прилику да учествују у спорту имају сви грађани Општине Власотинце без обзира на друштвени друштвени статус, верску и сексуалну припадност, или било који други вид опредељености. Спорт повезује појединце, породице, заједнице, регионе, и целокупан народ.
Последњих година у свету и код нас у систему спорта све већа пажња се поклања констуисању што оптималнијег модела функционисања управљања, с обзиром да се још увек управљање базира на интиутивним и традиционалним искуствима, али уз веће уважавање и континуирану примену научних сазнања, као и кобернетичког мишљења у управљању.
Бављење спортом може ојачати децу и омладину, не само са аспекта физичког здравља, већ и када је реч о психо-социјалним развоју, јачању самопоштовања, развоју одговорности, истрајности и сарадничких вештина, усвајању позитивних вредности и бољем школском успеху. Осим тога, бављење спортом представља важно средство превенције  ризичних понашања младих, попут пушења, злаупотребе алкохола и дрога, и младалачке деликвенције. Ангажовање у спорту може кориговати факторе који доприносе деликвентном понашању младих, као што су недостатак позитивних узора, недостатак самодисциплине и досада.
На нивоу локалне заједнице и друштва у целини, спорт може значајно допринети промоцији здравља и превенцији хроничних заразних болести, развоју образовања деце и младих, родној равноправности и оснаживању жена, може постићи инклузију и благостање особа са инвалидитетом, и бити важан фактор у превенцији конфликта и изградњи мира.

Спортски савез општине Власотинце је самостална, неполитична и непрофитна спортска асоцијација гранских струковних савеза, спортских друштава и спортских организација на територији општине Власотинце, добровољно удружених ради остваривања заједничких циљева, потреба и интереса у области спорта. Окупља 27 спортских организација са територије општине Власотинце од којих 1 општинских гранских спортских савеза и 26 спортских удружења са преко 1300 активних спортиста. Спортски савез општине Власотинце члан је Спортског савеза Србије.Спортски савез општине Власотинцесвојим деловањем доприноси развоју и промоцији спорта у општини Власотинце кроз повећање бављења грађана спортом, посебно деце, омладине, жена и особа са инвалидитетом. Промовише образовну и васпитну функцију спорта, фер плеја, разумевања,толеранције и одговорности кроз бављење спортом.Спортски савез општине Власотинце обавља пословe којима се обезбеђују услови за праћење, развој и унапређење масовног спорта, школског спорта, врхунског спорта и спорта особа са посебним потребама и спорта инвалидних лица.Активно учествује у организацији и реализацији свих  спортских догађаја од значаја за унапређење квантитета и квалитета спорта у општини Власотинце чинећи доступним све спортске догађаје грађанима Власотинца.Спортски савез општине Власотинце прераста у модерну територијалну спортску организацију која је сервис свих спортских организација чланова савеза и заједно са општинском управом Власотинце омогућава континуирани развој спорта кроз промоцију спорта, реализацију спортских манифетсација и  квалитетно искоришћење спортских капацитета чиме ће се створити услови за омасовљење спорта, организацију републичких и међународних спортских манифестација. 

СПОРТОВИ У ОКВИРУ СПОРТСКОГ САВЕЗА
У складу са Правилником о спортским гранама у Републици Србији , у оквиру  Спортског савеза општине Власотинце постоје следећи спортови:

Oлимпијски спортови

Неолимпијски спортови ( Sport Acord)

 • Атлетика
 • Бокс
 • Кошарка
 • Одбојка
 • Рукомет
 • Стони тенис
 • Фудбал
 • Џудо
 • Гимнастика
 • Дизање тегова
 • Карате
 • Кик бокс
 • Шах

По подацима Спортског савеза Општине Власотинце број мушкараца чланова спортских клубова је 1025 ( 80,1 %), а жена 256 ( 19,9 %). Број мушкараца председника клубова је 26, а жена 0. Укупан број регистрованих спортиста 858 је , од којих је регистрованих жена спортиста 145 или 16,9 %.
Табела : приказ броја регистрованих чланова спортских организација општине Власотинце (на основу пола)

Редни број.Назив клубаброј мушкарацаброј
жена
председник
мж
1.АК „Власотинце“1110Х 
2.БК „Арена“250Х 
3.ФК „Власина“1120Х 
4.ФК „Младост“ Батуловце330Х 
5.ФК „Полет“ Стајковце150Х 
6.ФК „Будућност“ Орашје700Х 
7.ФК „Јединство“ Шишава270Х 
8.ФК „Градац“ Конопница240Х 
9.ФК „Ударник“ Јаковљево00Х 
10.ФК „Морава“ Гложане280Х 
11.ФК “МСК“ Манастириште00Х 
12.ОФК „Прогрес“ Ладовица310Х 
13.С.У. „Покрет“36Х 
14.ОРК „Власотинце“540Х 
15.ОКК „Власотинце“710Х 
16.ОК „Власина“044Х 
17.БКБК „Велибор“156Х 
18.КДТ „Власина“400Х 
19.KK „Власотинце“3728Х 
20.КК „Шото кан“2620Х 
21.КЕС „Власина“100Х 
22.СТК „Росуља“70Х 
23.ЖРК „Власотинце“018Х 
24.ШК „Власотинце“440Х 
25.ЖФК „Росуља“019Х 
26.КБК „Власотинце“300Х 
 УКУПНО71315126 

 

            Табела: Приказ чланова спортских организација Општине Власотинце по спортовима

 мушкарцижене
 ОДБОЈКА044
ФУДБАЛ34019
 РУКОМЕТ5418
КОШАРКА710
БОРИЛАЧКИ СПОРТОВИ13354
ОСТАЛО11516

Највећи број спортиста се бави фудбалом, рукометом и борилачким спортовима и у овим спортовима мушкарци су значајно бројнији, док су жене бројније у спортовима као што је одбојка, аеробик, фитнес и плес, а велики  број жена се бави и борилачким спортовима.

 

УКУПАН БРОЈ СПОРТИСТА:

ВЕТЕРАНИСЕНИОРИЈУНИОРИКАДЕТИПИОНИРИМЛАЂИ ПИОНИРИ
/85621328725854

 

 УКУПАН БРОЈ РЕГИСТРОВАНИХ СПОРТИСТА:

ВЕТЕРАНИСЕНИОРИЈУНИОРИКАДЕТИПИОНИРИМЛАЂИ ПИОНИРИ
/30912612113027

 

  
   

Спортско рекреативни центар „ВЛАСИНА“ се налази у Власотинцу, градићу на југоистоку Србије. 
СРЦ „ВЛАСИНА“ Власотинце основан је од стране СО-е Власотинце и уписан од стране Трговинског суда у Лесковцу као Установа Спортско-рекреативни центар „Власина“ Власотинце са седиштем у ул. Бранислава Нушића бб. Делатност Спортско-рекреативног центра је делатност спортских арена и стадиона. Динамика спортско-рекреативне и културно-забавне делатности је одређена стратегијом подизања општег спортског и културног нивоа грађана, сходно интеросовањима, али узимајући у обзир промоцију правих вредности и покретања оригиналних и озбиљних идеја.
Имајући у виду географски положај Власотинца, близина Власинског језера 50км, удаљеност од ауто-пута Ниш-Врање 9км, може се рећи да је Спортско Рекреативни Центар „ВЛАСИНА“ прави избор за припреме спортских екипа, рекреацију и одмор.

ОБЈЕКТИ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА ВЛАСОТИНЦЕ

ПОКРИВЕНИ СПОРТСКИ ОБЈЕКТИ
Хала спортова
Теретана 
Сале за стони тенис

ОТВОРЕНИ СПОРТСКИ ОБЈЕКТИ
Градски стадион
Терени за мале спортове
Терен за одбојку на песку
Мини пич терен

ПОСЛОВНИ ПРОСТОР
Канцеларијски простор
Пословна зграда на Градском стадиону.