OTVORENO JEDINSTVENO UPRAVNO MESTO U VLASOTINCU

535
OTVORENO JEDINSTVENO UPRAVNO MESTO U VLASOTINCU

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić I predsednik opštineVlasotince Bratislav Petrović otvorili su jedinstveno upravno mesto, u prostoru nekadašnjeg Uslužnog centra u zgradi opštine. Jedinstveno upravno mesto treba da olakša građanima sve procedure za ostvarivanje njihovih prava, bez lutanja od kancelarije do kancelarije. Na šalteru se dobijaju informacije, podnose zahtevi, a na istom mestu se, u predviđenom roku, dolazi po rešenje o ostvarivanju prava.

 -Ovo je deveto jedinstveno upravno mesto otvoreno na teritoriji republike Srbije. Projekat je pokrenut 2018.godine, kada je osam jedinica lokalne samouprave dobilo sredstva da realizuje. U prošloj godini šest lokalnih samouprava je dobilo sredstva, jedna od njih je i Vlasotince i druga je iz te grupe koja je realizovala projekat. Prva je bila grad Užice. Ostali su još Rača, Stara Pazova, Gornji Milanovac i Kuršumlija. Suština je da na jednom mestu omogućimo građanima da ostvare komunikaciju sa upravom. Takođe, opštinska uprava ima značajnu ulogu u komuniciranju između građana i javnih preduzeća i ustanova i dobijanje tih važnih informacija je veoma značajan segment jedinstvenog upravnog mesta – rekao je ministar Ružić.

On je pozvao sve jedinice lokalne samouprave koje nisu do sada učestvovale na ovim konkursima da se prijave na javni poziv koji je objavljen danas. Sredstva su, dodao je umanjena, zbog sprečavanja negativnih posledica kovida 19, ali za 20 miliona, koliko je na raspolaganju, četiri opštine mogu da dobiju jedinstvena upravna mesta.

Ministar Ružić podsetio je da je ministarstvo koje vodi, za četiri godine, sa lokalnim samoupravama realizovalo 210 različitih projekata.
Na šalterima opštinske uprave mesečno se primi oko 800 zahteva građana, a godišnje se formira oko 10.000 predmeta, izneo je podatak predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović.
-Objedinjena procedura doprineće efikasnijem radu službenika i korisnika usluga.
Na ovaj način će građani uštedeti vreme i izbeći nepotrebne troškove. Od ponedeljka će ovde moći da podnose zahteve i dobijaju rešenja – rekao je Petrović.
Za realizaciju projekta jedinstvenog upravnog mesta u Vlasotincu resorno ministarstvo izdvojilo je 6,5 miliona, a lokalna samouprava 650.000 dinara.