НАСТАВЉЕНА СЕДНИЦА СО ВЛАСОТИНЦЕ

976
НАСТАВЉЕНА СЕДНИЦА СО ВЛАСОТИНЦЕ

На јучерашњем наставку седнице скупштине општине Власотинце, започете прошлог понедељка, одборничка већина усвојила је нови Пословник о раду скупштине, прихвативши и амандмане опозиције. Усвајањем предлога одлуке о Општинској управи, између осталог, предвиђено је формирање кабинета председника општине.

Измене и допуне одлуке о доношењу плана генералне регулације изазвале су и дискусије на тему изградње мини хидроелектрана, иако то није била тема измене и постављања базних станица. Реч је затражио председник општине Братислав Петровић који је обавестио одборнике да је одржао састанке са својим сарадницима и сагледавао надлежности председника општине у случају издавања дозволе за градњу МХЕ, нагласивши да не мисли да одборници опозиције воле више Власину од њега. Он је појаснио да су ингеренције локалне самоуправе веома мале, илуструјући то речима да изгледа „може само да гледа у Власину“

-Трудићу се и борићу се максимално да дамо све што можемо од себе кад је у питању река Власина, али њом газдују „Србијаводе“, а енергетску дозволу издаје Министарство за енергетику. Оно што ми можемо јесте да одуговлачимо, одлажемо , а да ли ћемо успети, видећемо. Ја ћу се борити да учиним све што могу по том питању – рекао је Петровић.

Боравишна такса у општини Власотинце убудуће ће бити 60, уместо 50 динара, јер је то најмања цифра предвиђена законом – због тога је уследило усклађивање са законом. Уз помоћ ове организације одвијаће се и обележавање стогодишњице ФК Власина.

Ради усклађивања са новим законом, донете су и одлуке о образовању општинског Штаба за ванредне ситуације, начину и организацији рада. Стављањем ван снаге одлуке о преузимању оснивачких права над Домом здравља, локлана самоуправа више нема надлежности над овом установом која прелази у ингеренције републике. У полемици око тога ко врши дужност директора у случају истека мандата, Милена Станковић Митровић рекла је да њен мандат траје још недељу дана, док је опозиција остала при ставу да нема вршиоца дужности.

Повећање оснивачког капитала ЈКП Водовод за 16 милиона отворило је поново расправу о томе како помоћи предузећу чији приходи не покривају трошкове, а камате на дуг за струју „исисавају“ сав новац који стигне од оснивача. Одборник групе грађана „Др Спасић“ Драган Јовић предложио је да се формира радна група састављена од стручних људи како би се нашло решење.

-Ако је могуће, да се подигне кредит и исплати тај дуг за струју. Ако цури, да видимо где цури. Ако је вишак радника, дајте да смањимо број запсолених, али морамо да решавамо проблем – рекао је Јовић.

Дирекотор „Водовода“ Звонко Илић подсетио је да је локална самоуправа 2017.године ангажовала консултантску кућу да „скенира“ проблеме и понуди решења и да се те препоруке сукцесивно примењују, али да нема ништа против да се све још једном размотри.

Одборничка већина дала је сагласност на извештаје о раду „Водовода“ „Комуналца“и ПУ „Милка Диманић“.

Одборници су подржали одлуку о награђивању противградних стрелаца новчаном наградом у износу од 42.000 динара нето по стрелцу, увећану за припадајући порез.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Један Коментар
  1. Ovo što je rekao predsednik opštine da su ingerencije lokalne samouprave po pitanju MHE veoma male, uopšte nije tačno, i zahtevam da predsednik ispravi svoju izjavu.
    Naime, po Zakonu o planiranju i izgradnji, od momenta kad investitor zatraži informaciju o lokaciji, do momenta izdavanja upotrebne dozvole za MHE kompletna jurisdikcija je na lokalnoj samoupravi.
    Ministarstvo za energetiku može da izda energetsku dozvolu tek onada kad od opštine Vlasotince investitor dobije informaciju o lokaciji ili lokacijske uslove, tako da je totalno besmisleno da predsednik opštine prebacuje odgovornost na Ministarstvo energetike, kad je sva odgovornost na lokalnoj samoupravi.
    Da ste zaista hteli da uradite nešto po pitanju MHE, ispoštovali bi ste sopstvenu odluku koju ste doneli u leto 2019, i po kojij je trebalo da pristupite promeni prostornog plana, i iz njega izbacite sve lokacije za MHE. Zbog čega to niste uradili?? Zašto niste pristupili skraćenoj proceduri promene prostornog plana, i da sprovedete tu odluku koju ste doneli??? Jel vas mi plaćamo da sazivate sednice, donosite odluke i posle ih ne poštujete, ili da radite u interesu gradjana?? Kakav je to način?? Ko je uzeo dnevnice za tu sednicu, dajte nam listu svih koji su bili na toj sednici, uredno plaćeni iz dzepova svih gradjana Srbije a odluku koju ste doneli i objavili u službenom glasniku niste ispoštovali. Objasnite gradjanima zašto???

Коментари су искључени.