Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

НАСТАВЉЕНА СЕДНИЦА СО ВЛАСОТИНЦЕ

На јучерашњем наставку седнице скупштине општине Власотинце, започете прошлог понедељка, одборничка већина усвојила је нови Пословник о раду скупштине, прихвативши и амандмане опозиције. Усвајањем предлога одлуке о Општинској управи, између осталог, предвиђено је формирање кабинета председника општине.

Измене и допуне одлуке о доношењу плана генералне регулације изазвале су и дискусије на тему изградње мини хидроелектрана, иако то није била тема измене и постављања базних станица. Реч је затражио председник општине Братислав Петровић који је обавестио одборнике да је одржао састанке са својим сарадницима и сагледавао надлежности председника општине у случају издавања дозволе за градњу МХЕ, нагласивши да не мисли да одборници опозиције воле више Власину од њега. Он је појаснио да су ингеренције локалне самоуправе веома мале, илуструјући то речима да изгледа „може само да гледа у Власину“

-Трудићу се и борићу се максимално да дамо све што можемо од себе кад је у питању река Власина, али њом газдују „Србијаводе“, а енергетску дозволу издаје Министарство за енергетику. Оно што ми можемо јесте да одуговлачимо, одлажемо , а да ли ћемо успети, видећемо. Ја ћу се борити да учиним све што могу по том питању – рекао је Петровић.

Боравишна такса у општини Власотинце убудуће ће бити 60, уместо 50 динара, јер је то најмања цифра предвиђена законом – због тога је уследило усклађивање са законом. Уз помоћ ове организације одвијаће се и обележавање стогодишњице ФК Власина.

Ради усклађивања са новим законом, донете су и одлуке о образовању општинског Штаба за ванредне ситуације, начину и организацији рада. Стављањем ван снаге одлуке о преузимању оснивачких права над Домом здравља, локлана самоуправа више нема надлежности над овом установом која прелази у ингеренције републике. У полемици око тога ко врши дужност директора у случају истека мандата, Милена Станковић Митровић рекла је да њен мандат траје још недељу дана, док је опозиција остала при ставу да нема вршиоца дужности.

Повећање оснивачког капитала ЈКП Водовод за 16 милиона отворило је поново расправу о томе како помоћи предузећу чији приходи не покривају трошкове, а камате на дуг за струју „исисавају“ сав новац који стигне од оснивача. Одборник групе грађана „Др Спасић“ Драган Јовић предложио је да се формира радна група састављена од стручних људи како би се нашло решење.

-Ако је могуће, да се подигне кредит и исплати тај дуг за струју. Ако цури, да видимо где цури. Ако је вишак радника, дајте да смањимо број запсолених, али морамо да решавамо проблем – рекао је Јовић.

Дирекотор „Водовода“ Звонко Илић подсетио је да је локална самоуправа 2017.године ангажовала консултантску кућу да „скенира“ проблеме и понуди решења и да се те препоруке сукцесивно примењују, али да нема ништа против да се све још једном размотри.

Одборничка већина дала је сагласност на извештаје о раду „Водовода“ „Комуналца“и ПУ „Милка Диманић“.

Одборници су подржали одлуку о награђивању противградних стрелаца новчаном наградом у износу од 42.000 динара нето по стрелцу, увећану за припадајући порез.