Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

Пливања за часни крст у Власотинцу

Лука Петковић је нови – стари победник Пливања за часни крст у Власотинцу. Овај шеснаестогодишњи Лесковчанин, који тренира пливање, први је подигао крст на Богојављење ове и прошле године.

-Сјајан је осећај победити – рекао је кратко Лука.

На 13. Пливању за крст у Власини учетсвовало је 49 пливача, већином из Власотинца и Лесковца, али и из Лебана, са Равне Горе и из Параћина. Како се процењује, њих је посматрало између две и три хиљаде људи. Температура воде била је два степена, а ваздуха три. Старешина власотиначке цркве, отац Горан Димитријевић подсетио је присутне на значење празника, а председник општине Зоран Тодоровић рекао да ће локална самоуправа наставити да подржава ову манифестацију.

Пливање за крст иницирало је и организовало, пре 13 година, Удружење поштовалаца Свете Горе Атонске у Власотинцу, уз благослов свештенства и под покровитељством општине. Данас о овој манифестцаији брину и Туристичка организација, предузећа и установе власотиначке општине и бројни спонзори.

Победник је, традиционално, добио икону Светог Јована од Удуржења поштовалаца Свете Горе и златник Златаре Јанковић из Новог Сада, а најмлађем пливачу, петнаестогодишњем Вељку Стојановићу златник су даривале породице Ђокић и Коцић. Припадници Жандармерије пружили су подршку својим присуством са чамцем на реци, а било их је и међу пливачима. И ове године, пре пливања, полетели су голубови.

Пратећа манифестација Пливања за крст, Пихтијада, одржана је у просторијама СРЦ Власина. По оцени жирија, најбоље пихтије припремила је Данијела Димитирјевић, друга је била Драгана Миљковић, а трећа Јасмина Миљковић. Награђене су и најбоље декорисане пихтије, као и најмлађе учеснице.Њима је награде даривала Туристичка организација. Иначе, 30 домаћица је учествовало на Пихтијади.