Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

РЕКОНСТРИСАНА ЗГРАДА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА У ВЛАСОТИНЦУ

Реконструисана и дограђена зграда Културног центра у Власотинцу предата је на употребу грађанима, а отварању реновираног објекта присуствовао је и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

-Отварање установе културе једнако је отварању једне велике фабрике, али фабрике културе и духа, културних стремљења и уживања – рекао је министар Вукосављевић. Он је говорио о важности улагања у културу чији се ефекти виде касније, али нису због тога мање важни.

Осим сале у којој има места за 178 посетилаца, ту су и  четири нове канцеларије, клуб и конференцијска сала.

Намера нам је била да наши грађани добију вишенаменски  објекат за све садржаје у култури, рекао је предсендик општине Зоран Тодоровић.

-Суочавали смо се у претходних годину и по дана са многим изазовима, од којих је највећи био онај када смо схватили да због необезбеђености темеља суседних објеката не можемо да реконсртуишемо подрумски простор, већ да морамо да дограђујемо спрат. То је захтевало измену пројектне докуметације, нове дозволе и низ других послова који су успорили радове на објекту. Јесте трајало дуже него што је планирано, али након свега, данас имамо репрезентативни, мултуфункционални објекат који ће служити задовољењу културних потреба наших грађана и организовању бројних других догађаја – рекао је Тодоровић.

Већник задужен за културу Зоран Стаменковић поменуо је и почивше актере аматерског позоришног живота у Власотинцу, Богољуба Митића Ђошу и „чика Вељу Калемара“, како су Власотинчани звали Велимира Цонића.

-Иза нас остаје велелепни објекат, који ће, сигуран сам, деценијама служити грађанима и остати сведок једног времена – рекао је Стаменковић.

Менаџер пројекта Дијалекат, у оквиру кога је реконструисана и дограђена зграда Културног центра, Маја Марковић истакла је помоћ министарства током реализације пројекта, али и подсетила на наративни део пројекта који је био усмерен на очување призренско-тимочког дијалекта.

-Осим овог грађевинског дела, ми смо се интензивно бавили и активностима везаним за очување говора нашег краја. С обзиром на то да се често срећемо са ситуацијом да се наши људи стиде свог говора кад су ван места живљења, желели смо да анимирамо, пре свега, младе људе да стварају на дијалекту што смо и успели – рекла је Марковић.

Дирекотр Културног центра Бобан Димитријевић изразио је наду да ће нови радни простор бити додатна мотивација запосленима за рад.

-Добили смо адекватно опремљен простор и трудићемо се да га користимо на најбољи могући начин. Верујем да ће овај објекат допринети побољшању културне понуде у нашем месту – рекао је Димитријевић.

Свршени гимназијалац Петар Такић рецитовао је своју песму „К’д д’н почне“ која је победила на Конкурсу за најлепшу песму на призренско-тиомочком дијалекту, а свечаност је својим наступом увеличао бас баритом Марко Милисављевић уз клавирску пратњу Милана Јовановића.

Пројекат Дијалекат спровела је општина Власотинце, а финансирала Влада Србије посредством Министарства културе и информисања. Пројекат је садржао грађевински и наративни део. Укупна вредност је 52 милиона динара, од чега су локална самоуправа и Министарство културе учествовали са по 26 милиона.

МИНИСТАР ВУКОСАВЉЕВИЋ ОБИШАО И ДРУГЕ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ У ВЛАСОТИНЦУ

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, након отварања реконструисане и дограђене зграде Културног центра, изразио је жељу да обиђе и друге установе културе у Власотинцу, па је тако посетио Гигину кућу и Валчићеву палату где је смештена библиотека и познати објекат Турску кулу у којој се налази Завичајни музеј. Изненађен лепотом Валчићеве палате, Вукосављевић је изазио спремност да министарство помогне у њеном уређењу.
– Власници су изразили жељу да овај објекат дају општини на коришћење, уз услов да се он користи у сфери културе – рекао је председник власоитначке општине Зоран Тодоровић.
-Прикупите документацију и дођите да нађемо начин да овом објекту вратимо стари сјај – поручио је министар Вукосављевић.
Он је након званичног дела програма одговарао и на питања новинара везана за медијску стратегију, конкурсе у култури и информисању, чланство у комисијама и медијске стручњаке.