Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

НА ЈУГОИСТОКУ СРБИЈЕ 20 ОПШТИНА МУКУ МУЧИ СА ПРЕСУДАМА ЗА ПУТЕВЕ ПРОСЕЦАНЕ ПРЕ ВИШЕ ДЕЦЕНИЈА

Пред крај јучерашње седнице Скупштине општине Власотинце са пута, из Београда, стигао је председник општине Братислав Петровић, који је дошао из Министарства финансија, са састанка посвећеног решавању проблема масовних тужби за путеве просечене пре више деценија.

– Ово није проблем само Власотинца, 20 општина на југу и југоистоку Србије има овај проблем, од појединих адвоката, за путеве просечене пре више деценија. Мораћемо да радимо ребаланс, мораћемо да скинемо инвестиције, држава ће нам помагати, али ме боли што на овај начин доводимо у питање функционисање школа, вртића и других осетљивих категорија становништва – рекао је председник општине Братислав Петровић у емотивном обраћању одборницима.

Он је нагласио да општину у овој години очекује више од 100 милиона исплате, односно петоструко већи износ за адвокате, а не за грађане.  Додао је да је поносан на адвокате у Власотинцу јер њих нема међу онима који заступају грађане.

– До јуче укупно смо исплатили адвокатима, отац и син, 35.919.000, а свим грађанима 21.917.000. На терену смо имали ситуације, као прекјуче у Стајковцу, да су тамо дошли неки људи да им се потпише пуномоћје. Је л то у реду, је ли то по кодексу – питао је Петровић.

До сада има 1505 тужби за фактичку експропријацију поднетих против општине Власотинце. Пресуде су донете за 551 тужбу. Од тога општина је исплатила 377 тужби и за њих дала 57.836 000 динара. Грађани су за њихово земљиште добили 21.900.000, а трошкови парничног поступка износе 35.990.000, изнео је податке заменим председника општине Владимир Коцић.

– Из овога се види да много већи део средстава иде за трошкове адвоката и за разне таксе. Паметно је што смо сву исплату усмерили преко поште јер сада грађани виде да су преварени.  Имамо случај корисника у МЗ Страњево, који је добио 1.890 динара за заузеће имовине, а адвокат је добио 108.000 динара. То су ситуације у којима поштар човеку однесе 110.000 динара, а он од тога треба адвокату да однесе 108.000. Тек тада људи виде да су направили велику грешку. Овим путем апелујем на грађане да не прихватају да дају пуномоћја и сагласности већ да се обрате својој општини, имовинско-правној служби, правобраниоцу, за било који вид савета и да платимо сво заузеће земљишта, али без додатних трошкова – апеловао је заменик председника општине Владимир Коцић. Он је додао да општина овим путем постаје сувласник на тим њиховим парцелама и да нико више не може да уђе од њих и ништа да ради без сагласности општине.

– Посетићемо свих 1505 парцела и контролисаћемо да ли неко са њих сече шуму, да ли хоће да отуђипарцелу јер ми то сад као сувласници нећемо да дозволимо. Зато је много боље да се грађани јаве имовинско – правној служби, правобраниоцу и да на један разуман начин решимо ове проблеме – нагласио је Коцић.