Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

УРЕЂЕЊЕ ГРОБЉА И ПИЈАЦА  У ФОКУСУ ОДБОРНИКА

На синоћ завршеној седници Скупштине општине Власотинце, већином гласова усвојен је низ одлука које се тичу обављања комуналне делатности, а највише пажње изазвали су, очекивано, предлози одлука о гробљима и сахрањивању, односно о пијацама. Урбанистички пројекат за велику пијацу је завршен, биће скраћеног јавног увида и моћи ће да се дају примедбе на њега, одговорио је заменик председника општине Владимир Коцић на примедбу одборника опозиције везану за статус пољопривредних произвођача на пијаци.

– Кад се допуни и усвоји тај пројекат, радићемо пројекат за добијање грађевинске дозволе, а након тога конкурисаћемо и покушати да нађемо средства за реконструкцију велике пијаце. На том простору предвиђено је да се део покрије, на делу да буду локали и управна зграда за потребе Комуналца и Водовода. Пре три – четири месеца је потписан уговор за израду урбанистичког пројекта за малу пијацу, на простору где је некад била. Његова израда је у току, тако да мислимо  на наше пољопривредне произвођаче – рекао је Коцић обративши се потом одборнику опозиције Драгиши Петровићу.

– Ви сте, господине Петровићу, били неколико пута у власти, не знам што сте чекали толико, могли сте да покренете реконструкцију пијаце, да нешто поправите, доправите. Знамо ми да је пијаца у лошем стању и зато смо и покренули израду свих тих пројеката  – додао је Коцић.

Више одборника коментарисало је ситуацију са гробним местима, чији је недостатак евидентан како у граду, тако и на селу.

– Урбанистички пројекат завршен је и за градско гробље и јуче је достављен Одељењу за урбанизам, а потом иде Комисији за планове на усвајање. Обавестићемо све кад буде био јавни увид. Предвиђена је изградња нових капела, неколико локала за продају цвећа, један део служиће као ресторански део и биће паркинг простора. Планирано је да се неуређен део гробља уреди, као и да се стави ограда – појаснио је заменик председника општине Владимир Коцић.

Било је предлога да се дефинише и величина споменика и да се одлука касније тиме допуни, а одборник Драган Јовић изнео је став да одлуке не треба да буду усвојене у предложеном облику јер комунално предузеће тренутно не може да спроведе све што у њима пише. Тим поводом огласио се је и директор ЈКП Комуналац Зоран Јовић.

– Ми смо дужни да одлуку примењујемо јер се она темељи на закону. Продавце који нису регистровани не смемо по закону да пустимо у ограђени део пијаце, велике су казне. Што се тиче тоалета, неко време нису били у функцији, били су девастирани потпуно, све што је могло да се из њих однесе, однето је. Купили смо све што је потребно, очистили и сада су у функцији два тоалета на крају робне пијаце и један у оквиру млечне пијаце – рекао је Јовић.

Већином гласова усвојени  су и Програм  енергетске ефикасности за период 2023-2025 године, предлог одлуке о снабдевању водом за пиће, о пречишћавању и одвођењу атмосферских и отпадних вода, као и предлог Оперативног плана за одбрану од поплава за воде II реда на територији општине Власотинце за 2023.годину.

Одборничка већина усвојила је извештаје о раду Општинске управе, НБ „Десанка Максимовић“, Културног центра, Туристичке организације, Центра за социјални рад,  Општинског правобранилаштва и Штаба за ванредне ситуације, а извештај о раду СРЦ Власина повучен је са дневног реда због недостајућег дела у материјалу који је достављен одборницима. Са дневног реда, на предлог инвеститора, повучене су и тачке које се односе на предлоге одлука о изради ПДР-а за фирме „Маша Импекс“ у Стајковцу „Замак“ у Гложану.