ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О БУЏЕТУ

1308
ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О БУЏЕТУ

Нацрт буџета општине Власотинце за 2020. мањи је за око 100 милиона динара од прошлогодишњег, а то смањење долази, између осталог, од промене закона по питању наплате такси на коришћење јавне површине, рекао је, у име предлагача, шеф Одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности у власотиначкој општини Саша Михајловић на синоћ одржаној јавној расправи.

Он је представио структуру општинске касе за наредну годину, која је планирана на 895.207.517 динара и објаснио да део буџета нису средства којима се реконструише ОШ „8.октобар“, као ни она која су одобрена за реконструкцију радионица у Техничкој школи. Преко буџета иду само средства којима се плаћа ПДВ на те радове.
Председник општине Зоран Тодоровић рекао је да део буџета није ни пројекат „Заштита Власотинца од поплава“ који раде ЈП Србијаводе, као и да се ради на изради пројекта за изградњу постројења за прераду отпадних вода. Додао је да се због повећања плата издваја већа сума новца за зараде, а да је број запослених у локалној самоуправи испод броја који је прописан законом.

Уводну реч о учешћу грађана у планирању буџета дао је и координатор бројних пројеката Маринко Ђорђевић, рекавши да је планирано милион и по динара буџетских средстава и још око 500.000 од донација, за оне радове за које ће се грађани определити.

  • За годину до две дана, имаћемо буџетски портал на сајту општине преко кога ће и грађани и одборници и сви који желе моћи да прате трошење буџетског новца – најавио је Ђорђевић новину која ће се реализовати преко пројекта „Унапређење транспарентности управљања јавним финансијама локалне самоуправе“.

Конкретан предлог грађана био је изградња јавног тоалета, са којом су се људи из локалне самоуправе у потпуности сложили. Питања су се односила и на награде за студенте, а потврдно је одговорено и на питање да ли ће лекари и техничари, чији рад у Дому здравља финансира општина, наставити да раде. На питање како се одређују приоритети у Плану капиталних инвестиција и зашто се они мењају речено је да на то утиче више фактора, а некада и могућност да се новац добије за неке друге пројекте.
-Поносан сам на чињеницу да општина Власотинце, њене месне заједнице, школе, Дом здравља и друге установе не дугују ни један динар. Такође, по мишљењу организације швајцарске владе једна смо од четири општине у Србији која представља пример добре праксе у делу владавине права. Где год одемо, о Власотинцу се лепо говори – рекао је председник власотиначке општине. Он је нагласио да је пуно тога урађено у последње три и по године, да увек може боље, али да 70 реализованих пројеката није мало.

             – Ја волим да саслушам критику јер се из сваке критике може нешто научити. Зато смо се и окупили да разменимо мишљења, идеје и предлоге – рекао је Тодоровић.