Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ОСНОВАН ФОНД ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ

Општина Власотинце, Фондација „Ана и Владе Дивац“ и Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа потписали су уговор о сарадњи којим је званично покренут Локални фонд за подстицај развоја пољопривреде у општини Власотинце. Вредност фонда je три милиона динара, од чега ће општина Власотинце уложити два милиона, а фондација милион динара. Конкурс ће бити расписан почетком 2023. године.

Председник општине Братислав Петровић подсетио је на чињеницу да је половина територије општине Власотинце пољопривредно земљиште.

– Зато је веома важно да, осим субвенција које дају општина и ресорно министарство, можемо да понудимо још један вид подршке нашим пољопривредницима. Они ће практично, у 2023. моћи да позајме средства из овог фонда који данас оснивамо, да имају одређени тзв. грејс период и да онда враћају та средства у ратама, без камате и по рапореду који договоримо. Ја се надам и верујем да ће наши домаћини искористити ову могућност да унапреде своје газдинство у наредној години коришћењем средстава из овог фонда – рекао је Петровић.

Директорка Фондације „Ана и Владе Дивац“ Ана Кошел нагласила је да мали, традиционални пољопривредници и даље тешко долазе до новца неопходног за инвестирање у проширење и унапређење производње.

– Локални фондови које оснивамо са општинама дају флексибилност за финансирање пољопривредника под најповољнијим условима и представљају одрживе фондове са којима ће локалне самоуправе дугорочно подржавати развој производње хране – изјавила је Кошел.

Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа ће управљати средствима и активностима фонда.

– Општина Власотинце је један од наших оснивача и ми имамо дугу и веома плодну сарадњу. Реализујући друге пројекте у области пољопривреде видели смо да овде постоји велики број произвођача и препознали значај оснивања једног оваквог фонда – рекла је директорка Центра за развој Јабланичког и Пчинњског округа Драгана Белензада.

Власотиначки фонд је дванаести фонд ове врсте у Србији. Путем локалних фондова помоћ и подршку до сада је добило око 1500 газдинстава.

Оснивање фонда је подржао Пројекат велика мала привреда који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), а реализује ACDI/VOCA.