Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ОТВОРИО НОВИ ПОГОН ГРУНЕРА 

Председник Србије Александар Вучић је данас отворио нови погон немачке компаније „Грунер“ у Власотинцу. Компанија Грунер обележава 15 . годишњицу рада проширењем свог производног погона за 4.500 метара квадратних, и са раније изграђених 7.000 метара квадратних , сада чини 11.500 метара квадратних производног погона.

„Срећан сам што сам трећи пут овде у Власотинцу, у Грунеру и сваки пут имамо добре вести. Ова фабрика је важна за цео Јабланички округ, за југ Србије и целу Србију. Дуално образовање је оно што вас чини одрживим и због чега можете да напредујете. Ваша Техничка школа постаће један од тренинг центара у Србију за дуално образовање. То су ствари које доносе велике промене и нешто лакши живот овде. Као председник Србије поносан сам на трговинску размену коју имамо са Немачком, око 7,2 милијарде биће размена само Србије и Немачке. Ова компанија уложила је 3,5 милиона евра за нови погон, а ту су и плате, колико новца је потрошено у околним продавнцама , колико новаца остаје у општини. Посебно сам срећан што сам видео много деце, која су изашла из средње школе. Ја мислим да је ово велика ствар за нашу земљу. Ово чини напредак Србије, када људи имају посао могу да остану у Власотинцу“, рекао је на почетку свог обраћања председник Александар Вучић и додао:

„Хвала вам што волите Србију, ми једнако поштујемо Немачку и ваша улагања. То за нас значи много. Овде живе лојални људи, који воле фабрику свој посао и своју земљу. Драги радници хвала вам, јер сте ви учинили да се о Србији лепо говори. Да ви нисте били добри не бисмо данас имали и фабрику у Ваљеву. Сада је 750 људи запослено овде, верујем да ће нове немачке компаније долазити у нашу земљу, а ми смо спремни да помажемо и улажемо у овакве пројекте. У Грунеру ће посао добити јос 200 радника. Само да вас замолим да им мало повећате плате“, обратио се председник Вучић представницима немачке компаније.

Генерални директор компаније Грунер Мартин Шпрајцер на почетку се обратио присутнима поздравио их и истакао:

„Ова инвестиција је јако важна. Срећан сам што сам данас овде и што присуствујем успеху између Грунера и Србије. Прича Грунера у Србији почела је 2007. Године. Данас смо уложили 23,7 милиона евра у Грунер у Србију. Грунер глобално запошљава 1.500 стотина људи. У Србији ће бити наше водеће фабрике, када причамо о производној технологији. Кључ овог успех су људи, уложили смо у дуално образовање. Са Техничком школом у Власотинцу смо партнери у дауалном образовању. Тиме што смо партнери имамо добробит и за Грунер и за Власотинце. Ми нудимо перспективу младим људима. Сматрамо да смо спремни за будућност и да смо спремни да се суочимо са изазовима.“

Пре отварања погона, по доласку председник Вучић је имао састанак са власницима компаније а након тога кренуо у обилазак. Током обиласка председник је разговарао са радницима. У разговору је истако да је веома важно што млади људи почињу одмах по школовању да раде.

„Јесте научили нешто. Овде сте на пракси. Ово је једини начин да успемо. Добро је да су овде у фабрици, они могу да рачунају на посао кад заврше школу. Они су 40 одсто ђака примили одмах по завршетку школе“, казао је Вучић.

Данашњој свечаности присуствовала је и амбасадорка Немачке у Србији Анка Конрад , она је обраћајући се присутнима истакла да је предузеће Грунер постао симбол овог краја, овог региона. Напомињући добру сарадњу две земље она је истакла да би било добро да и други инвеститори следе пример Грунера.

„Надам се да ће више инвеститора и домаћих и страних следити пример Грунера“, истакла је амбасадорка Анка Конрад и додала да се радује сарадњи са председником Вучићем.

У новој хали компаније Грунер производе се делови од пластике (метала) и алати домаћу производњу као и за светстко тржиште. Компанија је врло рано, почетком 2016. Препознала значај улагања у зелену енергију и смањења потрошње енергије. Инвестирала је у топлане и расхладне пумпе (вода-вода, ваздух-вода), соларне електране, лед светла, соларне цеви. Компанија Грунер је први комерцијални купац-произвођач електричне енергије у Републици Србији од 01.04.2022. године.

Иначе, поред Немачке и Србије, компанија Грунер послује још и у Индији и Тунису.