Plivanja za časni krst u Vlasotincu

691
Plivanja za časni krst u Vlasotincu
Luka Petković je novi – stari pobednik Plivanja za časni krst u Vlasotincu. Ovaj šesnaestogodišnji Leskovčanin, koji trenira plivanje, prvi je podigao krst na Bogojavljenje ove i prošle godine.

-Sjajan je osećaj pobediti – rekao je kratko Luka.

Na 13. Plivanju za krst u Vlasini učetsvovalo je 49 plivača, većinom iz Vlasotinca i Leskovca, ali i iz Lebana, sa Ravne Gore i iz Paraćina. Kako se procenjuje, njih je posmatralo između dve i tri hiljade ljudi. Temperatura vode bila je dva stepena, a vazduha tri. Starešina vlasotinačke crkve, otac Goran Dimitrijević podsetio je prisutne na značenje praznika, a predsednik opštine Zoran Todorović rekao da će lokalna samouprava nastaviti da podržava ovu manifestaciju.

Plivanje za krst iniciralo je i organizovalo, pre 13 godina, Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske u Vlasotincu, uz blagoslov sveštenstva i pod pokroviteljstvom opštine. Danas o ovoj manifestcaiji brinu i Turistička organizacija, preduzeća i ustanove vlasotinačke opštine i brojni sponzori.

Pobednik je, tradicionalno, dobio ikonu Svetog Jovana od Udurženja poštovalaca Svete Gore i zlatnik Zlatare Janković iz Novog Sada, a najmlađem plivaču, petnaestogodišnjem Veljku Stojanoviću zlatnik su darivale porodice Đokić i Kocić. Pripadnici Žandarmerije pružili su podršku svojim prisustvom sa čamcem na reci, a bilo ih je i među plivačima. I ove godine, pre plivanja, poleteli su golubovi.

Prateća manifestacija Plivanja za krst, Pihtijada, održana je u prostorijama SRC Vlasina. Po oceni žirija, najbolje pihtije pripremila je Danijela Dimitirjević, druga je bila Dragana Miljković, a treća Jasmina Miljković. Nagrađene su i najbolje dekorisane pihtije, kao i najmlađe učesnice.Njima je nagrade darivala Turistička organizacija. Inače, 30 domaćica je učestvovalo na Pihtijadi.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)