Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ

Председник општине Власотинце Братислав Петровић уручио је уговоре пчеларима са подручја власотиначке општине којима су одобрена средства на конкурсу за доделу субвенција за набавку физичке имовине у области пчеларства.

– Ове године наш конкурс био је другачији у односу на прошлу годину. Тада смо субвенционисали одређени износ по кошници, ове године субвенционишемо набавку опреме. Такође, ове године прошли су они који нису могли да прођу прошле године, с обзиром на то да је тада био услов да се има више од 20 кошница. Сада смо хтели да охрабримо све оне који немају велики број пчелињих друштава, да знају да могу да рачунају на помоћ и подршку општине. Један од услова је био и тај да могу да конкуришу они који нису у претходне две године добијали субвенције од општине – рекао је Петровић.

Он је изразио задовољство што приметно расте број пчелара у власотиначкој општини и рекао да, према евиденцији, тренутно има више од 6500 кошница.

– Од 28 поднетих пријава, један подносилац није испунио услове, један је одустао, а 26-оро је потписало уговоре којима им се субвенционише до 80% средстава за набавку опреме или максимално 40.000динара – рекла је члан комисије Јована Станковић.

Један од добитника субвенције, пчелар Раде Јовић рекао је да је почетник у пчеларству, али да има намеру да настави да се бави овим послом.

– Имам 27 кошница, набавио сам опрему за пчелињак као што су чешљеви, размаци, пластичне подњаче и делови за кошнице – навео је Јовић.

Приликом доделе уговора, представници локалне самоуправе подсетили су да је општина Власотинце једна од локалних самоуправа потписница Декларације о заштити пчела, у организацији НАЛЕД-а и да ће општина Власотинце следити те постулате.