Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

“ВЛАСОТИНАЧКО МОРЕ” НИКАД ЧИСТИЈЕ

Вода на купалишту код бране најчистија је ове у односу на последњих неколико година – слажу се купачи на чувеном “власотиначком мору” које представља јединствено купалиште на југу Србије. У СРЦ Власина, које газдује купалиштем, кажу да је сезона почела 1. јула, а да су претходно извршене све неопходне припреме.

-Закључили смо уговоре са спасиоцима, њих четворица са лиценцом раде , Завод за јавно здравље Лесковац је контролисао квалитет воде, а као што видите и визуелно вода изгледа чистије него свих претходних година, што је делом резултат и тога што је узводно на пет километара одавде вршено чишћење и уређење корита – каже директор СРЦ Власина Дејан Чикић.

Спасиоци раде од 11 до 19 сати, први купачи обично дођу око поднева, поподне је већа гужва, па према процени људи из спротско-рекреционог центра буде их између 500 и 1000 радним данима, а викендом свакако више од 1000 дневно. У самом кориту реке тренутно се налази и механизација у виду камиона и багера. Реком Власином газдују ЈП Србијаводе и ово је редовно чишћење корита од наноса, каже први човек власотиначке општине Зоран Тодоровић. Он наглашава да Институт за водопривреду “Јарослав Черни “ради пројекат заштите Власотинца од поплава, од тзв. Манџиног потока до некадашње фабрике “Беско” којим је планирано потпуно уређење и леве и десне обале и подизање бедема како би се Власотинце заштитило од евентуалне поплаве.

-У склопу тог пројекта план је да се изврши и реконструкција и аутоматизација ове бране и  да повећамо безбедност купача. Иако овде постоји конопац као граница до које могу да иду купачи, има несавесних који се купају поред савка који не дихтује добро и може доћи до нежељених последица.  Поред тога, урађен је урбанистички пројекат целог овог комплекса, радићемо пројекте у пет фаза, обезбедићемо дозволе и конкурисаћемо где год постоји могућност да добијемо средства. Очекујем да у наредних четири до пет година ово место изгледа још боље – каже председник општине Зоран Тодоровић.

А на то како је настало популарно купалиште новинаре је подсетио директор СРЦ Власина Дејан Чикић. Брана је, наиме, завршена 1982. године, циљ је био да се обезбеди снабдевање Власотинца и околине водом и то је функционисало до катастрофалне поплаве у јуну 1988. године, када је делимично поремећен начин водоснабдевања. Тако је после изграђена фабрика воде на 5км узводно и водозахват у Бољару  и онда је водоснабдевање почело одатле. Међутим, брана је остала и купалиште је остало, на задовољство Власотинчана и гостију са свих страна.