Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ФОРД РЕНЏЕР ЗА ВАТРОГАСЦЕ-СПАСИОЦЕ

Ново возило форд ренџер 4×4 свечано је предато Ватрогасно-спасилачком одељењу у Власотинцу. Председник општине Зоран Тодоровић уручио је кључеве начелнику Одељења за ванредне ситуације Ивици Ранђеловићу. Возило је набављено од наменских средстава која општина делом убире од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје на својој територији.

– Од те суме 30% иде општини, а 70 % републици. Опет, од тих 30%, законска обавеза је да се 50% да за опремање полицијске станице и ватрогасног одељења, а  50% за побољшање инфраструктуре и побољшање безбедности саобраћаја на територији општине. Ватрогасци су битан чинилац у нашој општини и наше је да им помогнемо како би што брже могли да реагују кад има потребе – рекао је председник власотиначке општине Зоран Тодоровић.

Осим возила, из наменских средстава је обезбеђена и друга опрема, урађена надстрешница за камион, набављене млазнице и прслуци, а ове године ће, најавио је Тодоровић, бити урађен пројекат за реконструкцију објекта у коме је смештено ватрогасно одељење и који је власништво општине Власотинце. Предаји возила присуствовао је заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Влада Племић, који је нагласио да је власотиначка општина стала у ред ретких које на овај начин сарађују са ватрогасно-спасилачким одељењима и јединицама.

– Близина аутопута и тунела утицаће на брзину интервенисања. Ово је озбиљно возило, покушаћемо да га додатно опремимо како би могло да се користи за већи број интеревенција. Ово улагање ће сигурно утицати на повећање степена безбедности  и брзине приликом интеревенције – рекао је Племић.

Он је додао да је у последње три године дошло до драстичног повећања броја интеревенција. У овом кварталу има, како је рекао, 50 интеревенција  више у односу на исти квартал прошле године када их је било 78.

Командир Ватрогасно-спасилачког одељења у Власотинцу Драган Стаменковић нагласио је да је сарадња са општином изванредна.

-Локална самоуправа је упозната са нашим радом, са свим проблемима са којима се сусрећемо и труди се да нам олакша тај рад и кроз једно овакво улагање какво је ово возило. Оно ће бити коришћено за интеревенције приликом саобраћајних удеса, пожара на отвореном и у зимским условима, приликом спашавања из снежних наноса – рекао је Стаменковић.

Он је упозорио грађане да не пале стрње остатке и тиме изазивају пожаре и подсетио да је забрањено ложење ватре на 200м од ивице шуме.

-У марту смо имали 53 интеревенције гашења пожара на отвореном што је велики пораст у односу на раније периоде – рекао је Стаменковић и подсетио да је казна за спаљивање на отвореном 10.000 динара.