SOLARNA ELEKTRANA ZA CRPNU STANICU BOLJARE

209
SOLARNA ELEKTRANA ZA CRPNU STANICU BOLJARE

Opštini Vlasotince su odobrena sredstva u iznosu od 23,6 miliona dinara od Uprave za finasiranje i podsticanje energetske efikasnosti zgrada, za postavljanje fotonaponske solarne elektrane kod Crpne stanice Boljare. S obzirom na to da ova stanica prepumpava sirovu vodu iz vodozahvata do postrojenja  za prerardu na visinskih razlici od 70m, solarna elektrana će značajno smanjiti troškove električne energije koji u strukturi cene vode iznose 20%.

        „Ovaj projekat je veoma značajan za žitelje naše opštine jer će doprineti uštedi električne energije za oko 50%.Tako da i ako poskupljenja vode zbog rasta cena energenata, ono će biti manje nego što bi bilo da nismo dobili ovaj projekat“, kaže zamenik predsedednika opštine i rukovodilac Programa energetske sanacije Vladimir Kocić.

Projekat fotonaponske solarne elektrane vredan je ukupno 33,7 miliona, od čega 70% obezbeđuje Uprava za finansiranje podsticanje energetske efikasnosti, odnosno23,6 milona, opština Vlasotince 30%, odnosno 10,1 milion dinara.

Vodom za piće iz sistema JKP Vodovod snabdeva se 24000 stanovnika vlasotinačke opštine i 700 privrednih subjekata.