Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

НА СПАСОВДАН У ЦРНОЈ БАРИ ДВОСТРУКИ РАЗЛОГ ЗА СЛАВЉЕ – ЗАВРШЕН ПУТ И ИЗДАТА МОНОГРАФИЈА

Житељи власотиначког села Црна Бара синоћ су имали двоструки разлог за славље. Уочи сеоске славе Спасовдана, завршено је асфалтирање скоро7 км дугог пута до села и из штампе је изашла монографија Црна Бара у власотиначком крају. Код крста је обављен чин резања славског колача.

– Ово је најсветије место у овом селу. Крст у селу означава цркву. Ви припадате парохији цркве Светог архангела Гаврила у Крушевици и управо ово знамење подсећа на ту вашу цркву. Поред свих других празника које прослављате, прослава Спасовдана је најважнија – рекао је отац Марко Николић.

Председник општине Власотинце Братислав Петровић, иначе, родом из Црне Баре, рекао је да је јуче завршено асфалтирање пута  Доња Ломница – Горња Ломница – Црна Бара у дужини од 6,8 км.

– Овај велики посао успели смо да завршимо захваљујући Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и државном секретару Драгану Стевановићу. Још један важан разлог за славље данас у Црној Бари је то што је светлост дана угледала монографија о селу, која бележи важне људе и догађаје овог краја од првог помињања до данашњих дана, бележи историју породица и обичаја. Као таква, ова књига је залог је покољењима да се даље развијају, напредују, али да не забораве причу о свом пореклу. Подсетићу да смо реновирали зграду школе, чињеница је да у њој сада нема ђака, али мислим да није требало да је оставимо да пропада и да ће нам потомци једном бити захвални на томе – закључио је Петровић.

Уредник издања монографије „Црна Бара у власотиначком крају“ Срба Такић рекао је да, као што се људи труде да обнове инфраструктуру села, тако се и људи у култури труде да забележимо неке важне догађаје.

– А објављивање ове монографије јесте такав догађај. Црна Бара је срећна што има човека какав је Новица Тричковић, кустос музеја у пензији, који је десетак година скупљао грађу за ову књигу – рекао је Такић.

Аутор Новица Тричковић захвалио је свима који су помагали у прикупљању грађе и издавању књиге.

– Да се молимо Богу да нас духовно ојача да стремимо нечему што је лепо и да радимо на добробит свих нас – поручио је аутор.

О књизи је говорио и историчар проф.др Дејан Антић.

– Ова публикација представља велико богатство овог села и читавог власотиначког краја. Црна Бара је чест топоним, има их неколико у Србији, али ова Црна Бара у власотиначком крају је посебна зато што је и даље живо село и село које памти своје претке и своју историју. То сведочи ова монографија – рекао је Антић.

Ученице власотиначке Гимназије Софија Митић и Милица Павловић читале су одломке из монографије, а КУД Света Тројица из Бољара извео је Игре из Понишавља и Игре из Димитровграда.