Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ИЗВЕДЕНА ВЕЖБА СИСТЕМ 2021 У ВЛАСОТИНЦУ

Тактичка вежба којом је проверавана спремност, мобилност и стручна оспособљеност субјеката заштите и спашавања, СИСТЕМ 2021, одржана је данас и у Власотинцу. Претпостављена ситуација подразумевала је удес путничког возила и цистерне која је превозила запаљиву материју, на магистралном путу који пролази кроз центар места. У датој ситуацији било је десетак теже и лакше повређених, а требало је спровести и евакуацију запослених у згради општине.

У вежби су учествовали Штаб за ванредне ситуације, Ватрогасно – спасилачко одељење, Полицијска станица, јавно-комунална предузећа Комуналац и Водовод, Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља, Црвени крст Власотинце, запослени у Општинској управи и случајни пролазници.Овом приликом провераване су сирена за узбуњивање и сирена за престанак опасности.

Командант штаба за ванредне ситуације и председник општине Братислав Петровић рекао је да је задатак штаба је да координира свим активностима које су од важности за спашавање људи и добара у ванредним ситуацијама.

-Мислим да је један оваква вежба заиста за похвалу јер сличне вежбе није било деценијама. На жалост, било је реалних ситуација са којима смо се суочавали као што су поплаве – рекао је Петровић.

Начелник општинског Штаба за ванредне ситуације Иван Станковић рекао је да је корист оваквих вежби вишеструка.

– Ми смо проверавали  увезаности и координисаног рада више републичких и локалних органа на спречавању ескалације, као и на санацији и отклањању последица насталог догађаја – рекао је Станковић.

Руководилац акције и командир Ватрогасно-спасилачког одељења Драган Стаменковић рекао је да је задовољан начином на који је акција протекла.

-Надам се да ће у наредном периоду бити више акција сличног типа реализовано – закључио је Стаменковић.

Вежби је, у својству посматрача, присуствовао и већи број грађана.

Тактичка вежба СИСТЕМ 2021 извођена је истовремено у 50 градова и општина у Србији, али су у сваком месту биле претпостављене различите акције спасавања.