Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

МИНИСТАР КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ СЕЛИМА ВЛАСОТИНАЧКЕ ОПШТИНЕ

– Имамо проблем са увозном робом, задруге су нужне да будемо конкурентни – рекао је данас Ивица Настић, домаћин из села Стајковца, министру за бригу о селу Милану Кркобабићу, који је, у присуству професора др Жарка Илина са Пољопривредног факултета у Новом Саду, обишао три села власотиначке општине – Стајковце, Орашје и Добровиш.

– Промовишемо и нови пакет средстава намењених задругама. Јавни позив ће ускоро бити расписан. Тежиште ћемо ставити на планинска и рубна подручја, не изузимајући друге. Крећемо и у нови вид едукације, да образујемо пољопривреднике, у сарадњи са САНУ. Такође,  врло скоро, у сарадњи са Министарством пољопривреде дефинисаћемо  један број стратешких пољопривредних производа где ће бити гарантоване цене, што ће пољопривредном произвођачу створити сигурност – рекао је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Он је веома позитивно оценио најаву председника општине Братислава Петровића да је општина Власотинце у овој години предвидела средства за израду пројектне документације за фекалну канализацију у седам села.

– То је импресивна ствар. Инфраструктура је кључна, поготово локални путеви, вода и канализациона мрежа. Национални инвестициони план Србије  три милијарде евра за 80 самоуправа јужно од Саве и Дунава за уређење водовода и канализације. Ви сте овде и самоиницијативно то почели и то је сјајна ствар –  рекао је Кркобабић.

Стајковце је највеће село у власотиначкој општини, броји више од 1500 становника и у њему природни прираштај расте. Мештани обрађују између 400 и 500 хектара земље, са којих се годишње оствари производња вредна од 75 милиона евра. Проф.др Жарко Илин подвукао је да је Стајковце сјајан пример за Србију.  

– Ово је посебна средина.  Породична домаћинства, млади људи који остају да  унапређују дедовину. Хектар земље у Србији кошта од три до пет хиљада евра, највише 17.000 евра у систему за наводњавање, а овде 100.000 евра. Три усева годишње на хектару производње се производи. То је умеће. Треба кроз задруге инвестирати у извоз, а контролисати увоз. Треба снабдевати грађане Србије домаћин производима. Овакав пластеник тунелског типа кошта од 15 до 18 евра по метру квадратном, то је озбиљно инвестирање – рекао је професор Илин.

 

ОРАШЈЕ

Важна је инфраструктура, егзистенција, али људи треба да имају и где да се окупе. Зато су нам важни и домови културе, подвукао је министар Кркобабић и најавио да ускоро креће програм намењен реконструкцији домова културе и задружних домова. Он је нагласио да 73% домова културе у Србији није у функцији, према подацима Академијског одбора за село САНУ. Председник општине Власотинце Братислав Петровић објаснио је зашто је дом културе који су користили мештани два села, Орашја и Кукавице и који је некада био задружни дом, овако запуштен.

– Разлог је тај што је био у својини бившег друштвеног предузећа Винарска – подруми. Општина Власотинце је прошле године у стечајном поступку прибавила овај објекат у јавну својину и урадила је пројекат за његову реконструкцију. Средства су значајна, очекујемо јавни позив преко Министарства за бригу о селу где ћемо се сигутно јавити и конкурисати. На подручју општине остало нам је да решимо имовинско-правне односе у гложанском дому културе, ту чекамо окончање стечајног поступка. До сада смо средствима из локалног буџета по фазама уређивали домове културе у Бољару, Батуловцу и Конопници – рекао је Петровић.

–И ово што је речено је у односу на остале делове Србије импресивно. Верујте ми на реч. Ови напори које улажете су сјајни и то обећава да ћемо и овде имати један прави објекат – рекао је Кркобабић.

ДОБРОВИШ

У брдско-планинском делу општине, министар Кркобабић посетио је село Добровиш и туристичко домаћинство Небојше Стојичића, већ категорисано са три звездице. Стојичић је представио планове за даљи раст и развој свог домаћинства, али и села у целини, које се налази на 680 м надморске висине.

-Овде живи 50-ак мештана. Највећи проблеми су нам пут и вода. Систем водоснабдевања је стар 70 година. Има још оних који би се вратили, кад би пут био сређен – рекао је Стојичић, најавивши да планира да засади два хектара боровнице од којих ће финансирати остале инвестиције у свом туристичком домаћинству.

Министарс Кркобабић упутио је домаћине, а и локалну самоуправу, на национални инвестициони план у оквиру кога је планирано пет милијарди динара за 5.000 километара путева.