Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ОГЊЕН ПРВИ ДО КРСТА У ВЛАСОТИНЦУ

Огњен Обрадовић из Лесковца, ученик друге године Гиманзије, први је подигао крст на градском језеру у Власотинцу, међу 75 учесника овогодишњег богојављенског пливања.

– Први пут сам учествовао и победио и много сам срећан. Пријавићу се и наредне године – рекао је Огњен по изласку из воде.

Победнику је крст, урађен у дуборезу, уручио владика нишки Арсеније, који је и ове године благосиљао скуп пред више од 4000 посетилаца. Њему је припао и златник Златаре „Јован“ из Власотинца. Најмлађи учесник, Милош Станимировић (11) из Власотинца такође је добио златник, дар породица Коцић и Ђокић. Најстарији учесник Славољуб Петровић (55) из Лесковца добио је икону Св.Јована.

Једина жена, учесница данашњег пливања за Часни крст Ирена Станимировић добила је на поклон од владике Арсенија.Свето писмо са посветом

– Учешће на пливању нема такмичарски дух, сви пливачи су победници. Они пливају за божји благослов – рекао је владика Арсеније.

Председник општине Братислав Петровић нагласио је да се данас плива широм Србије, али да је једно од најмасовнијих пливања управо у Власотинцу.

– Зато чувамо и негујемо овај амбијент, а уједно уређујемо простор око језера. Наставићемо са тим уређењем и у овој години – рекао је Петровић.

У име Удружења поштовалаца Свете Горе, присутне је поздравио председник Срба Такић, нагласивши да је данашњи празник прилика да покажемо слогу, јединство и снагу.

Жандармерија је традиционално била присутна као подршка на води, а ове године и Војска Србије је имала учеснике први пут – пливаче и санитетску екипу.

На пратећој манифестацији пливања за Часни крст, Пихтијади, учествовало је 18 домаћица и домаћина. Најбоље пихтије, по оцени жирија, направила је Данијела Ђокић, друго место припало је Љиљани Лепојевић, а треће Наташи Марковић. Награђен је и најмлађи учесник Пихтијаде , деветогодишњи Јован Крстић.

Организатори богојављенског пливања у Власотинцу су Туристичка организација и Удружење поштовалаца Свете горе, уз подршку предузећа и установа и уз покровитељство општине Власотинце.