Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

Октобарско признање и министру културе и информисања

Поводом дана општине, у Власотинцу су додељена октобарска признања заслужним појединцима и удружењима. Највише признање, Диплома 10.октобар, припало је министру културе и информисања Владану Вукосављевић, проф.др  Стевану Илићу, др Вањи Костовском, Даници Валчић, историчару уметности и Удружењу филмских, телевизијских, радио и веб стваралаца Југ филм. Похвале су добиле професори гимназије Јасмине Златковић и Биљана Пиповић, а похвале са новчаним наградама уручене су ученицима генерације – Огњену Милошевићу у ОШ “8.октобар”, Ивану Ђикићу у Техничкој школи и Петру Такићу у Гимназији, за школску 2018/2019. годину. Похвалу са новчаном наградаом добили су и спортисти: Милан Станојевић, члан боксерског клуба Арена и Вељко Пешић, члаб Клуба дизача тегова Власина.

У име награђених најпре се је обратио проф. др Стеван Илић који је рекао да је у животу добио много награда, али да му је ова посебно драга.
-Међутим, овог тренутка осећам посебну радост због најмлађих који су добили ову награду и која ће им значити за будуће стварање. Сада је пракса да кад год је неко много добар, спрема се да иде преко границе, немојте то да радите. Останите овде, трудите се да вашим радом ова земља буде јос боља – поручио је др Илић цитирајући Алексу Шантића, често прекидан аплаузима.
Својим обраћањем, као и у јуну кад је боравио у Власотинцу, посебну пажњу привукао је министар културе и информисања у Влади републике Србије Владан Вукосављевић. Он се осврнуо на слободарски дух људи са југа Србије, подсећајући на то како су освајали своју слободу, али и на дијалекат којим говоре, а чију је промоцију подржало и ресорно министарство.
-Могу да кажем младим,  ако и када имају било које зрнце сумње, знам да старији немају, али млади можда у духу времена подлегну неком негативном утицају, а то је да је да је дијалекат ваш понос. Ако се било која покондирена тиква, квали – интелектуална покондирена тиква буде ругала начину на који говорите свакодневно онда знајте да имате посла са неуким човеком без духа, са човеком без позавања своје историје и своје културе. Српски језик је наше уточиште, наша кућа, наш идентитетски корен ,а дијалекат којим се говори у Власотинцу је једна важна нота у њему. Зато је треба чувати, пазити и неговати – рекао је, између осталог министар Вукосављевић.
Он је поручио младим људима да треба да верују у своју земљу, њену историју и њену будућност.У кратком филму који је приказан на свечаности, било је речи о великом броју инфраструктурних радова покренутих у пролеће 2016.

– Више од 70 пројеката укупне вредности око 2 милијарде динара је биланс нашег рада у ове три и по године. Могу са поносом да кажем да смо пуно учинили да олакшамо живот нашим суграђанима јер овако обимни инфраструктурни радови у власотиначкој општини нису били покренути деценијама. Како смо дошли до овакве реализације? Најпре смо веома озбиљно схватили чињеницу да без спремних пројеката не можемо рачунати ни на какав новац из домаћих или страних фондова. Зато смо, готово у сваком тренутку, имали по пар десетина пројеката спремних за јавне позиве. Конкурисали смо за велике, приоритетне и финансијски обимне послове, као што је мост у Конопници, али смо користили прилику да добијемо средства и за мање приоритетне радове, уколико су били расписани конкурси за њих. Сматрам да није требало пропуштати такве могућности – рекао је председник општине Зоран Тодоровић.
Он је подсетио да се радило и у свим другим областима живота и рада, као и да сваки динар који се са стране донесе у Власотинце остваља простор у локалном буџету за неке друге послове.
Химну и нумере Тамо далеко, Српкиња и Врти коло, у оквру данашње свечаности, извела је волакна група Либеро.


Дан општине 10.10.2019. године – Обећано урађено (ВИДЕО)