Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПОТПОРУЧНИК ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ПРВИ СТИГАО ДО КРСТА У ВЛАСОТИНЦУ

Лазар Милић (23) из Дадинца, потпоручник Војске Србије, овогодишњи је победник пливања за Часни крст на градском језеру у Власотинцу. Он је имао част да му Богојављенску икону преда лично епископ нишки господин Арсеније. Победу је посветио свом деди.

-Мој деда умро је на данашњи дан пре седам година и ову победу посвећујем њему – рекао је Лазар.
 Он је, како је рекао, трећи пут пливао за Часни крст, а први пут победио. Иначе, победио је и летос, на пливању за винско буренце, у оквиру Винског бала.
У Власотинцу се данас пливало за крст 14.пут на Богојављање, а пливаче је благосиљао епископ нишки господин Арсеније који је истакао значај Христовог крштења у реци Јордан и јављања Оца, Сина и Светог Духа у виду голуба.
-Од тада почиње његова спаситељска мисија у свету  – нагласио је владика Арсеније.
У Власини, чија је температура износила -2 степена, пливала су 62 учесника, од којих су две биле даме. Припадници жардармерије уклањали су лед са реке, омогућавајући пливачима да стигну до крста. У име домаћина присутне је поздравио председник Удружења поштовалаца Свете Горе Атонске Срба Такић који је рекао да, трудећи се да сами будемо бољи, чинимо и ову манифестацију бољом.

Победник је добио икону Светог Јована, дар Удружења поштовалаца Свете Горе и златник – дар златаре Јанковић из Новог Сада. Организатори Богојављенског пливања у Власотинцу су Удружење поштовалаца Свете Горе Атонске и Туристичка организација, покровитељ је општина Власотинце, а бројни спонзори и ове године подржали су ову традиционалну манифестацију.  На обалама градскох језера окупило се око 3000 посетилаца.
Пратећа манифестација пливања за Часни крст и ове године била је Пихтијада. Од 17 учесника, жири је оценио да је најбоље похтије припремила Љиљана Лепојевић, друго место освојила је Анђела Стефановић, а треће је припало Надици Филиповић. Као најлепше декорисане жири је оценио пихтије Наташе Марковић. Дар у виду посуђа награђенима је обезбедила Туристичка организација општине Власотинце.