Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

Представници министарства пољопривреде у власотиначком крају

Помоћник министра пољопривреде за рурални развој Александар Богићевић, са сарадницима, посетио је данас домаћинства у Прилепцу и Стајковцу, у власотиначкој општини. Он је о проблемима руралног развоја разговарао и са председником општине Зораном Тодоровићем, стручним сарадником у општинском Одсеку за пољопривреду Милошем Радосављевићем, а скупу су присуствовали и представници Пољопривредне стручне службе и Пољопривредне школе у Лесковцу.

-Циљ нам је да попишемо проблеме са којима се срећете на терену. Чујем да је највише притужби на Управу за аграрна плаћања и неке захтеве који стоје од прошле године. Већи је проблем мањак људи на тим пословима него недостатак новца. Такође,  занима нас и у којој мери су локалне самоуправе укључење у решевање проблема у пољопривреди – рекао је Богићевић.
-Ми дајемо субвенције у пољопривреди, а ове године радимо и атарске путеве. Људи могу и треба да се баве пољопривредом, али им је потребна комунална инфраструктура и трудимо се да у том домену што више помогнемо. Сва села добијају ЛЕД расвету, радимо на превенцији штете од поплава, Стајковцу смо обећали воду из градског водовода и довели смо је, сада морају са „Водоводом“ да реше однос. Закон не сагледава адекватно здравствену заштиту у разуђеним подручјима, тако да општина улаже годишње 30 милиона динара како би наши лекари стигли до сваког пацијента коме треба указати помоћ. Све је то део руралног развоја – рекао је, између осталог, председник општине Зоран Тодоровић.


Пољопривредни произвођачи су износили проблеме са царином и извозом у Русију, констатовали су да пољопривредницима на југу не иду у прилог прописане површине као услов за субвенције с обзиром на то да је просек који обрађују од један и по до два хектара. Предложили су да се по питању обрадивих површина по газдинству направи разлика између Војводине и југа Србије, а указали су и на одредбе правилника које им отежавају посао, како су рекли. Пољопривредници су похвалили сарадњу са Пољопривредном стручном службом.
Представници министратсва рекли су да се припрема анализа функционисања система осигурања у пољопривреди и да ће ту бити донети одређени правилници.
Представници Пољопривредне школе у Лесковцу нагласили су да министартсва пољопривреде и образовања морају да раде заједно и плански на оживљавају ових стручних школа јер се у пракси не види довољно оно што се у медијима потенцира, а то је да је пољопривреда велика развојна шанса Србије.