Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

РЕБАЛАНС ГЛАВНА ТЕМА, УСЛУГЕ „КОМУНАЛЦА“ СКУПЉЕ ЗА 22 ПОСТО

Одборничка већина у Скупштини општине Власотинце усвојила је на синоћњој седници ребаланс овогодишњег буџета, који се, како је рекао председник општине Братислав Петровић, не би ни нашао на дневном реду да није фактичких експропријација, односно наплате по пресудама за заузеће имовине приликом изградње путева и улица пре више деценија.

Он је образложио да је умањен износ за 10 милиона динара за летовање ученика седмог разреда, које је ове године планирано да се организује и да постане традиција, затим да су износи за реконструкцију улица, путева и дечјих игралишта пребачени за наредну годину јер је реч о вишегодишњим пројектима, да је износ за Дом здравља смањен јер је ова установа добила сагласност за запошљавање 14 радника чије плате убудуће неће финансирати општина већ републички фонд.

-Признајем да сам можда погрешио што сам пред крај прошле године инсистирао да општина врати кредит који је имала. Можда бисмо сада тај новац искористили. Имамо обећање Министарства финансија да ће нам помоћи. Овај смо ребаланс урадили по упутству и на њега смо добили сагласност министарства, како бисмо могли да подигнемо нови кредит и вратимо неке позиције које се тичу инфраструктуре – рекао је Петровић.

Заменик председника Владимир Коцић најавио је улазак општине у пројекат Министарства грађевине којим би Власотинце требало да добије милион и по евра за саобраћајну инфраструктуру.

Одборник Групе грађана „Др Драган Спасић“ Драган Јовић рекао је, између осталог, да разуме да постоји проблем, али да сматра да је ребаланс лош.

Полемика се је развила и око друге тачке дневног реда, приликом усвајања завршног рачуна општине са извештајем о ревизији. Руководилац Одељења за буџет и финансије Саша Михајловић рекао је да су поједине ставке већ исправљене, а да за поједине постоје рокови до две године да се коригују. Своје изненађење извештајем донекле је изразио и заменик председника општине Владимир Коцић.

-Ревизија долази у општину на сваке три године и до сада нам нико није наложио неке ствари да урадимо. Главни проблем је код имовинско-правне службе, односно 90 посто примедби се односи на то да у пописне листе нису унети објекти, цеви, водоводна мрежа, станови, ограде…Мислим да треба више да се ради – рекао је Коцић.

Начелник Општинске управе Марјан Станковић појаснио је да право коришћења треба да се преименује право својине.

-У питању је више од 8.000 парцела. Добили смо рок од две године да завршимо тај посао – рекао је Станковић.

Једна од примедби односи се и на изборе за савете месних заједница, за  које је председник Скупштине Милан Јовић рекао да ће бити расписани у другој половини године.

– У 2020. и 2021. имали смо антиковид мере и донели смо одлуку да одложимо ове изборе. У 2022. смо имали проблем са буџетском ликвидношћу, а за спровођење ових избора  је такође потребан новац. У другој половини ове године наћи ћемо начин да их одржимо. Постојећи савети месних заједница функционишу до избора нових – рекао је Јовић.

У наставку седнице одборници су без дискусије усвојили нови ценовник ЈКП Комуналац, који ће важити од 1.јула, а којим су цене комуналних услуга повећане за 22 посто за физичка и правна лица. ЈКП Водовод није повисио цене услуга воде и канализације, али јесте цене услуга своје механизације и радне снаге.

Извештај о раду СРЦ Власина, добио је похвале како одборника владајуће већине, тако и појединих опозиционих одборника. На синоћњој седници усвојени су и Стратегија управљања ризицима, Годишњи програм коришћења пољопривредног земљишта и статут библиотеке. Нови вршилац дужности директора Културног центра је дугогодишњи радник ове установе Братислав Валчић.

Након почетка јучерашње седнице, одборник Драган Јовић обавестио је присутне да је у сали посланик ДС-а Миодраг Гавриловић и предложио да му се дозволи да се обрати. Председник скупштине Милан Јовић рекао је да постоји члан пословника о раду скупштине који регулише процедуру обраћања и да се њему нико није обратио са захтевом да говори на седници скупштине.