Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

СЕДНИЦА СО ВЛАСОТИНЦЕ

На синоћњој седници Скупштине општине Власотинце  одборничка већина усвојила је ребаланс буџета за 2021.годину. Највећи део средстава из ребаланса опредељен је за комуналну делатност, односно за будућу набавку возила на лизинг,за ЈКП Водовод и Комуналац. У питању су укупно четири камиона и једна чистилица. Повећана су средства за летње  и зимско одржавање путева за близу шест милиона динара.  На позицији „накнада штете“ повећан је износ за 12 милиона, а председник општине Братислав Петровић образложио је повећање:

-Некада су наши преци, деде, бабе, уступали земљу за изградњу путева на целој територији општине. Данас адвокати, имајућу информације из неке од надлежних служби, долазе лично на адресе тих наследника и наследници туже општину. Несхватљиво је да они туже за 20.000 а да трошкови адвоката износе око 100.000 динара. Зато позивам грађане, који знају да им је негде општина, пре 30-40 година, заузела земљу да дођу у Правобранилаштво и закључе поравнање, јер су у питању милионске суме – рекао је председник општине Братислав Петровић.

Одборник Групе грађана „Др Спасић“ Драган Јовић констатовао је да у ребалансу нема повећања средстава за пољопривреднике и да су смањена средства Дому здравља за 10 милиона динара питајући да ли постоји могућност да се овој установи врати тај новац.

Председник Братислав Петровић је одговорио да су средства за пољопривреду увећана двоструко приликом усвајања буџета, а да је Дом здравља у Власотинцу један од оних у републици којима локалне самоуправе највише помажу.

-Ми смо 50 радника уговорили са фондом и тиме су ослобођена средства за друге намене. Све што су из Дома здравља тражили, добили су. Тако ће бити  и убудуће – рекао је Петровић.

Одговарајући на питање по ставкама у ребалансу, заменик председника Владимир Коцић појаснио је да општина приводи крају послове везане за енергетску санацију у сарадњи са Министарством енергетике и рударства.

-Ми смо, најпре, спровели конкурс за фирме које изводити радове. Сви су се квалификовали који су конкурисали. Потом је расписан конкурс за грађане. Стигло је 70-ак пријава, комисија је на терену и проверава стање. Највише је пријава за замену котлова, затим столарије и фасаде. Како сада стоје ствари постоји могућност да сви заинтересовани прођу на конкурсу – рекао је Коцић.

Усвојена је одлука о додели октобарских признања, као и одлука општинским административним таксама, чиме су оне усаглашене са новим законом у тој области. Одлуком о такси превозу прописани су ближи услови за обављање ове делатности. Скупштинска већина донела је одлуку о спровођењу јавног конкурса за именовање директора јавно – комуналних предузећа Водовод и Комуналац. Противградни стрелци биће награђени са по 54.000 динара.

Бурна полемика развила се приликом усвајања измена и допуна програма пословања „Комуналца“, као и приликом усвајања извештаја о раду „Водовода“.

-Локална самоуправа је много помогла да би предузећа стала „на здраве  ноге“. Такође, сви мора да плаћамо своје дугове.  Не може да неки грађани увек плаћају своје рачуне, а неки не – рекао је председник општине Братислав Петровић.

Већина у сали затражила је да оба предузећа доставе на увид листе дужника.

Без дискусије усвојен је извештај о раду ПУ „Милка Диманић“.  У делу избора и именовања, на четворогодишње мандате изабрани су за директора библиотеке Србољуб Такић и Културног центра Бранислав Катић. За вршиоце дужности изабрани су: Момчило Игњатовић у Центру за социјални рад и Саша Ђокић у СРЦ Власина. Скупштина је потврдила мандат одборнику Владимиру Ђикићу, са изборне листе Александар Вучић – За нашу децу.