Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ И БИБЛИОТЕЦИ У ТОКУ РЕЛАЗАЦИЈА ПРОЈЕКАТА  ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

У власотиначком Завичајном музеју у току су радови који се спроводе у склопу пројекта ДИЈАЛЕКТ 2, који је Министарство културе одобрило општини Власотинце у оквиру програма Градови у фокусу. Ови радови ће нам помоћи да сачувамо музеј, који је под заштитом државе као културно добро, рекао је председник општине Братислав Петровић.

– Познато вам је да је јер је реч о објекту старе турске куле саграђене у 18 веку. Пре седам година Министарсво културе је подржало и реконструкцију крова на овом објекту вредну три милиона динара – додао је Петровић.

– Овде се тренутно изводе радови на реконструкцији  калдрме у дворишту музеја, раде се електричне и машинске инсталације и реконструише се кров управне зграде. Вредност радова је шест милиона динара, а вредност радова на санацији влаге на згради музеја је два милиона динара. Од ресорног министарства добили смо осам милиона динара на конкурсу Градови у фокусу, а учешће општине је два  милиона динара. Циљ овог пројекта је да се зграда и музејска грађа сачувају од пропадања – рекла је директор Културног центра и руководилац пројекта Маја Марковић.

Министарство културе подржало је и пројекат власотиначке библиотеке „Дигитализација културног наслеђа“ тиме што је обезбедило додатну опрему за посао који се већ ради у овој установи. Стигла су три рачунара, скенер и два штампача.

– Са новом опремом наш рад биће доступнији нашим корисницима. Осим дигитализације књижне грађе, дигитализујемо и некњижну грађу – плакате, постере, све што је означавало култуни живот Власотинца у прошлости. Део дигитализације смо већ урадили, сада настављамо – каже директор библиотеке Срба Такић.

Завичајни фонд садржи око 5000 књига и бројну некњижну грађу.