Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ДОНАЦИЈА ЗА ТЕХНИЧКУ ШКОЛУ У ПРИСУТВУ АМБАСАДОРА МАЂАРСКЕ

Амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер присуствовао је уручењу дела опреме за кабинетску наставу у Техничкој школи и Гимназији у Власотинцу, коју је донирала мађарска фирма Смарт енерџи инвестмент Кфт (Smart Energy Investment Kft) из Будимпеште.

-Овом донацијом општини Власотинце једне од мађарских компанија, које послују у Србији,показали смо да је савремени систем учења у данашње време неопходан како би се ишло у корак са потребама друштва. Верујемо да ће донација омогућити квалитетније учење у практичној настави – рекао је амбасадор Пинтéр.

Директору Техничке школе, Миливоју Ђорђевићу донацију вредну 620.000 динара уручио је директор компаније Обрад Тадић који је подсетио да је Смарт Енергy Инвестмент у Власотинцу реализовала пројекат имплементације јавног осветљења чиме је умањена потрошња елетричне енергије за више од 5.000.000 кWh и остварена буџетска уштеда у износу од око 50.000 евра.

-Пројекат јавно-приватног партнерства који смо овде реализовали пре више од три године је наша прва успешна инвестиција у Србији и овом донацијом желимо учинити корак више у нашем партнерству. Користим прилику да позовемо све људе и компаније да следе наш пример, јер као што је императив улагати у  енергетску ефикасност и бољу животну средину,  тако је потребно улагати у знање – рекао је  Тадић.

Почасни конзул Мађарске у Србији Немања Милутиновић истакао је да је ова сарадња још један доказ да се интезивно ради на повезивању две земље.

-Радује нас што се сарадња наставља у свим деловима Србије, а не само у крајевима где је већинско мађарско становништво. Друштвена одговорност и солидарност део су стратешког партнерства Србије и Мађарске и на томе ће се и у будућности радити. Стицање знања је кључно за будуће нараштаје – додао је Милутиновић.

Председник општине Власотинце Братислав Петровић подсетио је на улагања у школске објекте у претходном периоду и додао:

-Опрема, коју данас донирате Техничкој школи, а самим тим и Гимназији, много ће значити у процесу осавремењивања наставе и постизања што бољих резултата наших ученика. Деца су нам паметна и вредна, треба да их подржимо – рекао је Петровић. 

Директор Техничке школе Миливоје Ђорђевић, након потписивања уговора о донацији, представио је резултате школе. Он је госте повео у обилазак ове установе која званично има највише профила по дуалном систему образовања у Србији и чији рад прати и подржава више од 30 компанија.

-Захваљујем на донацији опреме за кабинетску наставу нашој школи, коју ће уједно користити и ученици и наставно особље Гимназије, с обзиром на то да ми користимо исту зграду. Ова опрема ће много значити у практичној настави и допринеће бољем разумевању градива- рекао је Ђорђевић.

Колектив Техничке школе обрадовао је госте уникатним поклонима са мотивима Власотинца, а амбасадора Пинтера посебно са поклоном са портретом главних јунака серије Врућ ветар, која је, како је рекао, његова омиљена серија.

-У време када се серија приказивала у Мађарској, 80-тих година, за нас је Југославија била запад. И ја нисам могао да верујем да су ствари онакве какве су приказане у серији – одговорио је амбасадор Пинтер на новинарско питање откуд симпатије према серији.

Он је додао да је упознао Љубишу Самарџића и признао да је плакао када је популарни глумац преминуо.

Туристичка организација општине Власотинце припремила је за амбасадора Пинтера и његове сараднике краћи обилазак Власотинца од видиковца на Старом гробљу, а они су пешице прошетали преко бране, до мурала Шурде и Боба на кеју и до терасе хотела Грозд где је делом снимана серија.  Видео је и кућу, која је у серији била родна кућа Боривоја Шурдиловића.