Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ОДБОРНИЦИ У ВЛАСОТИНЦУ: „ДА СЕ НЕ ДЕЛИМО НА ПОЗИЦИЈУ И ОПОЗИЦИЈУ“

Министарство грађевине преконтролисаће документацију везану за издавање грађевинске дозволе за МХЕ Беско, а од Министарства енергетике чека се одговор, на захтев општине упућен по хитном поступку, везан за важење енергетске дозволе и уколико се установе неправилности дозвола ће бити поништена – рекао је на синоћњој седници Скупштине општине Власотинце заменик председника општине Владимир Коцић. Он је са представницима Одељења за урбанизам у понедељак био на састанку у ресорном министарству.

Због великог интересовања јавности, у дневни ред јучерашње седнице скупштине општине Власотинце увршћен је предлог одборника групе грађана „Др Драган Спасић“  Драгана Јовића да се расправља о извештају о поштовању одлуке скупштине из марта 2021. године о забрани градње малих хидроелектрана.

Председник Скупштине општине Милан Јовић објаснио је да је овај предлог постао тачка део дневног реда зарад пружања информације јавности.

-У овом тренутку извештај у правној форми акта о коме ћемо да се изјашњавамо и који ћемо сутрадан да објавимо у Службеном гласнику немамо, али ради пружања информација јавности овај предлог је увршћен у дневни ред као четврта тачка- рекао је Јовић.

Реч је затражио председник општине Братислав Петровић.

– Године 2021. на седници скупштине општине донели смо одлуку о забрани изградње малих хидроелектрана. Ту одлуку смо, на моје инсистирање и предлог Општинског већа, предложили скупштини, а разлог је био један – знао сам да на реци Власини не може да се изгради више ни једна мхе –  да сачувамо Рупску реку да се више ни једна електрана тамо не изради. Време је одмицало и ја долазим до сазнања да шефа урбанизма јуре рокови и да он мора то да потпише. Питао сам шта је са скупштинском одлуком, он ми је рекао да она не важи јер је инвеститор поднео захтев пре доношења одлуке и да она не може ретроактивно да се примењује. Нисам знао шта ме је снашло јер годину дана смо заједно са директором „Водовода“ и помоћником председника радили на томе да урадимо студију оправданости водоснабдевања Власотинца и Лесковца са Рупске реке и грделичког водозахвата,  за мештане Ладовице – рекао је Петровић и поновио да је већ 12 година против изградње малих хидроелектрана.

– Можете узети и преслушати сваки снимак везано за мини хидроелектране, и кад сам био у власти и кад сам био у опозицији.  На жалост, све дозволе које су издаде, издате су у време када сам био у опозицији. Зато ја данас преко овога не могу да пређем јер мој став је исти и неће да се промени. Из ове ситуације мора да се изађе, а да народ не плати било коју штету сутрадан. Не кажем ја да надлежно одељење није радило по закону. Овде је морално питање. Ја сам на факултету имамо само један испит из области права. И прва реченица коју сам научио је била да је право настало у борби друштва против неморала. А неморал је то да оставимо без воде 200 деце у Ладовици, односно 700 житеља овог села – рекао је Петровић.

Начелник Општинске управе Марјан Станковић рекао је да је имао састанке и са руководиоцем одељења за урбанизам и са председником месне заједнице.

– Руководилац урбанизма ми је рекао да су дозволе издате у складу са законом, председник месне заједнице тврди да нису. Чекамо да се изјасни Министарство енергетике у вези са важењем енергетске дозволе. Уколико министарство каже да енергетска дозвола није у складу са законом, мој став биће да се грађевинска дозвола поништи. Друго, што се тиче биолошког минимума, ми као Општинска управа имамо инспектора заштите животне средине, али то је надлежност водопривредног инспектора – говорим о већ направљеним електранама, које, по вашем излагању, не поштују биолошки минимум. Послаћу сутра допис водопривредном инспектору да обиђе и изврши инспекторски надзор над свим електранама изграђеним на нашој територији – рекао је Станковић.

Огласили су се и чланови Општинског већа који треба да обаве надзор над радом надлежног одељења, Драгиша Миљковић и Жаклина Стефановић. Они су, између осталог, затражили продужење рока који су добили за утврђивање стања јер је материја веома обимна, али су нагласили одлучност да се тај посао обави на најбољи могући начин.

Драган Спасић, шеф истоимене одборничке групе упитао је шта ћемо да радимо ако министарство каже да је све у реду са документацијом.

Одборници у сали сложили су се да не треба да се деле на позицију и опозицију, да треба да остану при одлуци из 2021. о забрани градње, коју су донели једногласно и да се заједнички нађе решење проблема.