Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ОСВЕТЉЕН СПОМЕН ПАРК СТАРО ГРОБЉЕ И УРЕЂЕНА СТАЗА ЗДРАВЉА СТРАЊЕ

Спомен парк на власотиначком Старом гробљу од недавно је осветљен расветом урађеном по пројекту Завода за заштиту споменика културе у Нишу. Монументални споменик жртвама ИИ Светског рада и амфитеатар у његовом окружењу добили су лепши изглед у вечерњим сатима. Са овог места почиње и стаза здравља Страње, дуга 1700 м, која је уређена и обогаћена путоказима, амбијенталним сточићима и столицама. Укупна вредност ових радова, који су финансирани из буџета Туристичке организације Власотинца, је 417.500 динара – 283.000 осветљавање и 134.500 уређење стазе.

Реч је о месту са којег се пружа један од најлепших погледа на Власотинце и околину и за које готово све Власотинчане вежу лепе успомене из разних периода живота, сложили су се представници локалне самоуправе и Туристичке организације приликом данашњег обиласка ове локације и стазе здравља.

-Ово место осим културолошког значаја има и изузетан значај као део природне целине јер се налази изнад градског језера. Стаза здравља Страње намењена је свих рекреативцима, она се одавде  спушта и прати ток реке Власине, пролазећи поред купалишта, плоче, пуклог камена, буског кладанчета, старе хидроелектране, све до улаза у Чаробну долину – јединствену притоку реке Власине коју ћемо, надам се, уредити следеће године – – рекла је директор Туристичке организације Власотинца Наташа Ђокић Живковић.

Она је додала да су приликом уређења стазе имали велику подршку Планинарског друштва Чемерник. Кроз Власотинце пролази и европски пешаћки пут, што је веома значајно за умрежавање планинарских организација, кажу туристички посленици.

Живковић је додала да је у програму рада Туристичке организације за наредну годину предвиђено неколико манифестација, али уколико то епидемиолошка ситуација не дозволи, акценат ће бити на уређењу простора.

Већник задужен за заштиту животне средине Жаклина Стефановић нагласила је да је Власотинчанимац Старо гробље важно колико и Енглезима Стоунхенџ.

 -Иако ово место носи суморно име Старо гробље , ипак је симбол града и омиљено место Власотинчана. Пре годину и по дана уредили смо и степениште које води према брани и млину и то сад већ има једну целину и прићу. Оно што није добро је отпад кога овде често има. Молим грађане да иза себе не остављају ништа што овде не припада. Радници ЈКП Комуналац се заиста труде да га одржавају, али то није довољно ако ми сами не урадимо шта треба – нагласила је.

Спомен парк Старо гробље подигнут је у знак сећања на борце пале за слободу у ИИ Светском рату. Грађен је у периоду од 1973. до 1975. године на доминантној заравни изнад града, а његов аутор је архитекта Богдан Богдановић. Ту је и мини амфитеатар, као и амфорни гранитни блокови које је сам аутор назвао „неолитско цвеће“ и у које су уклесани стихови Васка Попе.