Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

УСВОЈЕН БУЏЕТ

Одборничка већина усвојила је, на јучерашњој седници, буџет општине Власотинце за 2021.годину у износу од  912.888.043 динара. Председник општине Братислав Петровић био је јуче оправдано одсутан, а о појединим ставкама у буџету говорили су његови сарадници. Председник скупштине Милан Јовић рекао је да је овај буџет реално планиран и добро избалансиран.

– Буџет за наредну годину саџи веома изражајну социјалну компоненту која је у време кризе изазване пандемијом најзначајнија за наше грађане. Развојна компонента се огледа кроз улагање у инфраструктуру које је у наредној години планирано у нешто мањем обиму него што је то било ранијих година. Разлог је, између осталог и то што је овим буџетом планирано издвајање за помоћ нашим комуналним предузећима – рекао је Јовић.

Шеф Одсека за буџет и финансије Саша Михајловић рекао је да ће за здравство и ове године бити издвојено близу 30 милиона динара, нешто више од 6% буџета намењено је социјалној заштити, средства намењена субвенцијама у пољопривреди скоро су дуплирана, од пет на 8 милиона динара. За инфраструктурне пројекте и одржавање у 2021. намењен је 81 милион, за „Водовод“ 75 милиона и „Комуналац“ 39,4 милиона. На двема последњим ставкама највише се задржао заменик председника општине Владимир Коцић.

– Због смањења наплате прихода у време кризе, планирано је да се увећа оснивачки капитал „Комуналца“за 10 милиона динара у току наредне године како би могли да исплате заостале обавезе добављачима. Планирано је за све веће сеоске заједнице и за град нових 150 контејнера и да ЈКП Комуналац крене са изношењем смећа у тим већим сеоским месним заједницама. Општина ће преузети обавезу плаћања изношења тих контејнера у наредној години у износу од осам милиона. Што се „Водовода“ тиче, планирано је да следеће године добије уговор о одржавању атмосферске канализације, реконструисаће се водоводна мрежа у шест или седам улица како би се смањили губици у мрежи, проблем са ЕПС-ом ће бити напокон решен. Са 45 милиона биће све обавезе измирене. Остаће два судска спора која су у току. Почетком године планирана је набавка 5000 водомера, који ће се плаћати наредне три године. У плану су и пројекти везани за канализациону мрежу у сеоским месним заједницама – рекао је заменик председника власотиначке општине.

Коцић је изразио наду да буџет неће остати на овом износу и да очекује пројекте који ће се финансирати са виших нивоа власти.
– Имамо спремне пројекте за скоро све намене. Очекујемо да видимо где ће који конкурси бити расписани. Из тих разлога је и буџетска резерва повећана јер негде се тражи учешће, негде плаћање ПДВ-а, негде је финансирање 50-50% – рекао је Коцић одговарајући , између осталог и на питање опозиције зашто су повећана средства у буџетској резерви.

На констатацију одборника групе грађана „Др Спасић“ Драгана Јовића да у буџету нема капиталних инвестиција, Коцић је навео по ставкама шта је планирано да се уради. Након тога изнео је и свој став:

-Након свих капиталних пројеката реализованих претходних година, ове године можемо и да не радимо ништа и нећемо изгубити подршку грађана – рекао је заменик председника општине Владимир Коцић.

На питање одборника Драгана Спасића зашто међу запосленима у Дому здравља нема оних који су запослени по наредби министра здравља из марта ове године, директор ове установе Милена Станковић Митровић рекла је да је списак послат, да су радници запослени на одређено и да им се уговори продужавају док влада финансира.

– Сви су спискови послати и очекује се да комисија за кадрове промени планове и да ови радници могу да се уговоре са РФЗО – рекла је Митровић.

Пре одлуке о буџету за наредну годину, одборници су усвојили ребаланс овогодишњег буџета у износу од 1,9 милиона динара. На почетку сендице, одборници су, минутом ћутања, одали пошту свим суграђанима страдалим од последица болести ковид 19 у овој години.

Због обимности дневног реда, председник Скупштине општине Милан Јовић прекинуо је седницу након усвајања одлуке о буџету и наставак заказао за уторак 22.децембрар са почетком у 16 сати.