Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА СРБИЈА – СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА:  НОВЕ МОГУЋНОСТИ У ОДНОСУ ИЗМЕЂУ СТАРИХ ПРИЈАТЕЉА

„Боље прилике по мери неразвијених подручја“ назив је пројекта који спроводе НАЛЕД и партнери, уз подршку Европске уније, у оквиру програма прекограничне сарадње Србија – Северна Македонија.У пројекат су, са српске стране, укључене општине Власотинце, Лебане и Сурдулица, а са македонске Куманово и Старо Нагоричане.

– Циљ пројекта је економско оснаживање становништва у областима пољопривреде, агротуризма и занатских рукотворина, кроз унапређење и увођење подстицајних мера за самозапошљавање  и повећање степена привредних активности у поменутим подручјима – рекла је саветница за регионални развој НАЛЕД-а Дијана Спалевић.

С обзиром на то да је пројекат започет у априлу 2021. године, најпре су мапиране и дефинисане потребе потенцијалних корисника сеоских средина  и предлози подстицајне подршке у пет општина прекограничног подручја. Уследили су истраживања ресурса, конкурси, обуке и стручна саветовања. У власотиначкој општини она су се односила на пољопривредне произвођаче и  жене које се баве очувањем старих и уметничких заната. Као производ тих активности, дефинисани су програми финансијске подршке пољопривредним произвођачима и стари занатлијама који ће се спроводити од наредне године.

Студијска посета Северној Македонији, завршена јуче, помогла је упознавању са добрим праксама у овим областима у суседној земљи и повезивању учесника, које може резултирати будућом сарадњом.

Гградоначелник Куманова Максим Димитриевски примио је председника општине Власотинце Братислава Петровића, са сарадницима и представнике НАЛЕД-а. Констатовано је да постоји простор да се прекогранична сарадња унапреди у различитим областима и договорено да се искористе могућности  које доносе нови програми и позиви за погранична подручја двеју земања у наредном периоду.

Чланове српске делегације примио је и председник републичке Занатске коморе Агрон Фазлију, који је истакао да је сарадња неопходна у побољшању положаја занатлија у региону. Гости из Србије посетили су и кожара, чевлара, чули презентацију о АПИ терапији, успешним примерима агротуризма и еколошке козметике засноване на лековитом биљу.

У Старом Нагоричану, месту где постоји једина српска школа у Северној Македонији, градоначелница Жаклина Јовановска, са сарадницима, примила је представнике власотиначке општине – предсендика Братислава Петровића и помоћника Небојшу Стојановића. Учесници су разменили искуства о функционисању локалних самоуправа и могућностима да се сарадња продуби.

– Наши партнери у прекограничном подручју похвалили су систем трансфера новца локалним самоуправама, који постоји у Србији и који омогућава улагања у локалне приоритете – рекао је помоћник председника општине Небојша Стојановић.

Градоначелница Јовановска повела је, лично, српску делегацију у обилазак, манастирске цркве Светог Ђорђа, изузетне грађевине из доба Немањића, која краси Старо Нагоричане.

– Договорили смо долазак градоначелника Куманова и Старог Нагоричана у наредном периоду у Власотинце, како бисмо размотрили све облике сарадње на корист наших грађана – сумирао је утиске председник општине Власотинце Братислав Петровић.

Он је предводио делегацију три општине која је на крају посете положила венац на монументални споменик српским јунацима погинулим у Кумановској бици 1912. године, на локалитету Зебрњак. Ова битка била је одлучујућа у започетом ослобођењу од Турака. Велелепни споменик подигнут је 1937.године, био је висок 48,5 метара, а 1942. кулу високу 31 метар срушили су Бугари. У садашњем стању споменик је висок 18 метара.

-Ми смо данас ту зато што сте ви положили своје животе . Вечна вам слава, јунаци – записао је председник Петровић у књизи утисака.

Узвратна посета чланова делегације Северне Македоније из Куманова и Старог Нагоричана најављена је за следећу недељу. Пројекат „Боље прилике по мери неразвијених подручја“ вредан близу 190 хиљада евра финансира Европска унија са 85 посто и НАЛЕД и партнери са 15 процената.