Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Република Србија и Република Српска данас, на  104. годишњицу пробоја Солунског  фронта у Првом светском рату, трећи пут заредом, обележавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Тим поводом делегације уружења бораца и представници локалне самоуправе положили су венце и цвеће на Споменик палим борцима за ослобођење и уједињење 1809 -1918.

-Данас изражавамо дубоко поштовање и велику захалност према нашим прецима који су положили своје животе у борбама за слободу. Током историје много смо гинули, али увек за праве вредности, за очување свог идентитета, своје културе, свог језика, својих обичаја како не бисмо нестали са лица земље. Српски народ се увек борио за очување своје територије, свог огњишта, за очување своје слободе. Свакодневно би требало да се подсећамо на наше претке, на наше жртве –  рекла је члан Општинског већа Жаклина Стефановић.

Пуковник у пензији и члан власотиначког СУБНОР-а Томислав Митић подсетио је да је управо пробој Солунског фронта означио почетак краја Првог светског рата.

Празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је 2020. године, када је и одлучено да то буде 15. септембар, на Дан пробоја Солунског фронта.