Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ОПШТИНЕ И УРУЧЕНА ОКТОБАРСКА ПРИЗНАЊА

Свечаном седницом  и доделом октобарских признања, општина Власотинце прославила је свој дан, 10.октобар, дан ослобођења у Другом светском рату. С обзиром на то да је октобар месец када је Власотинце ослобођено и у Првом светском рату, венце и цвеће, пре свечане седнице, положиле су делегације Скупштине општине Власотинце и борачких удружења у спомен парку Старо гробље и на споменик борцима палим за слободу и уједињење у Првом светском рату – рекао је председник Скупштине општине Милан Јовић.

У кратком филму приказано је шта се је радило и градило у власотиначкој општини између два октобра.

-„Суштина је да смо највећи помакнаправили у комуналном сектору, али да нисмо запоставили ни остале сегменте живота и рада. Јасно је да на том  путу развоја увек има изазова који могу значајно да утичу на реализацију, али смо их превазилазили уз много труда и залагања. Верујем да је опште позната чињеница да Власотинце у последњих десетак година у сваком тренутку има спремне десетине пројеката које може да кандидује на конкурсе ресорних министарстава, што и чинимо. И ове године у реализацији тих пројеката имали смо значајну помоћ виших нивоа власти и председника Републике Александра Вучића – рекао је председник власотиначке општине Братислав Петровић.

Диплому „10. Октобар“ добио је генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Копнене Војске Србије, коме војниче дужности нису дозволиле да присуствује скупу, али је послао сарадника и писмо у које је написао:

– За мене је велика част имати признање општине Власотинце. Чуваћу га за век векова и једнога дана поклонити деци у наслеђе – написао је између осталог генерал потпуковник Милосав Симовић.

Диплому „10.октобар“ добили су и Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа, Фондација Хумана срца из Београда и проф. др Дејан Антић. Октобарско признање у облику „Похвале 10.октобар“ добили су: Ђурђијана Јовановић, самостални саветник у Сектору за савремено стваралаштво Министарства културе Републике Србије, Ана Коешал, директор Фондације Ана и Владе Дивац и Сузана Пешић, професор српског језика и књижевности.

Октобарко признање у облику „Похвале са новчаном наградом“ од 50.000 динара добили су: Милош Костић из Бољара, потпоручник Артиљеријско-ракетних јединица за противваздушна дејства и један од најбољих кадета Војне академије, најбољи млади трубач у Гучи ове године Матија Станисављевић и Трубачки оркестар Давида Антића, другопласирани оркестар на 62. Сабору трубача у Гучи.

Захваљујучи се у име награђених, проф. др Дејан Антић, са Филозофског факултета у Нишу и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  истакао је да се Власотинце није мирило ни са једном страном идеологијом и да је током историје чувало свој национални интегритет, своју традицију и своје обичаје.

– Власотинчани су за време Великог рата гинули у јединицама Првог пешадијског пука „Кнез Милош Велики Моравске дивизије“ и на Церу и Колубари, гинули су и у биткама на Солунском фронту. У време Јабланичко – топличког устанка и мештани Шишаве и Ломнице дигли су се на оружје и пламен тог устанка пренели и на десну страну Мораве. И када се чинило да је ноћ најцрња, они су узели оружје и бранили слободу свога народа. Зато је велика част када општина Власотинце додељује једно овакво признање које се зове Октобарска награда“, истакао је проф. др Дејан Антић преносећи честитке и поздраве министра Николе Селаковића.

На признању и изванредној сарадњи захвалила је директор Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа Драгана Белензада.

– Сарадња са општином Власотинце, са председником и његовим тимом је увек имала исти циљ, побољшати услове живота и рада и створити креативну, мотивациону атмоферу за све заинтересоване стране које су директно и индиректно повезане са радом локалне самоуправе – рекла је Белензада.

Скупу су присуствовали министар без портфеља задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина Новица Тончев и државни секретари Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства туризма и омладине, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства одбране, начелник Јабланичког округа, представници војске, полиције, јавног и привредног живота, гости из других градова и општина.

Свечана седница почела је интонирањем химне „Боже правде“ у извођењу Омладинско – дечјег хораа „Света Анастасија Српска“, који је овом приликом извео и песме „Ово је Србија“ и „Густа ми магла паднала“.

Током вечери, на платоу испред зграде општине наступили су власотиначки трубачи, лауреати овогодишњег сабора у Гучи, оркестар Давида Антића и Матеја Станисављевић, дуо Анђела и Вељко и вокални солисти Габријела Пејчев и Шако Полумента. У поноћ је приређен ватромет.