Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПРВО ВЕЧЕ ВИНСКОГ БАЛА

Иако јубиларни, овогодишњи 35.Вински бал обележава се скромније него претходних година. Разлози су епидемиолошке природе, а у Туристичкој организацији кажу да се раније одустало од великих концерата јер је нови талас заразе короном био у току.

Синоћ је промовисана монографија“ Првих 60 година Винског бала“, у издању Туристичке организације и Народне библиотеке „Десанка Максимовић“.

-Вински бал је најзначајнија туристичка манифестација Власотинца и то стално помињемо. Власотинчани који живе и раде вам Власотинца углавном се труде да буду у родном крају у време када се она одржава, чак и када је организовна овако скромно. Текст сам имао и раније, али заједнички рад библиотеке и Туристичке организације резултирао је књигом сада – рекао је аутор Срба Такић.

Најбољу песму на тему вина и грожђа написао је Милко Стојковић из Преслапа код Црне Траве, који је рекао да је Винску песму написао у једном даху. Ове године у конкуренцији је било 50 песама, а организатори и чланови жирија најављују објавњивање песмарице за један од наредних балова. 

Аутор најбоље карикатуре на тему вина и грожђа је Горан Ћеличанин из Варварина, који је више пута освајао награду на конкурсу Винског бала. Чланови жирија закључили су да су све  карикатуре биле сјајне и предложили да се од наредне године уведу и друга и трећа награда.

Најбољи у пливању за винско буренце јуче је био осамнаестогодишњи Јанко Величковић, ученик гимназије „Стеван Јаковљевић“.

-Трећа срећа. Трећи пут се такмичим, а први пут побеђујем. Пливаћу и наредни пут – рекао је Јанко и додао да је Власина веома хладна.

Пливачи, њих деветоро, од којих једна девојчица, као и остали посетиоци, могли су да се окрепе рибљом чорбом и виноградарском јанијом, коју су у Маричкину спремали чланови Планинарског друштва Морич.

-То је јело које се спремало кад се крене у бербу грожђа. Док берачи заврше посао, домаћице скувају јанију. Обично иду две врсте меса, свињско и јагњеће, а ми смо уместо јагњетине ставили јунетину. Затим иде разно поврће – лук, шаргарепа, паприка, целер, пашканат, першун, а на половину кувања додаје се кромпир – објашњавала је Драгана Златковић.

Директор Туристичке организације Наташа Ђокић Живковић најавила је промене у организацији од наредне године.

-Следеће године Вински бал одржаћемо почетком августа, а трајаће и више дана. Биће то, највероватније, круна манифестације Лето у Власотинцу. Такође, имаћемо у виду сугестије да буде већи број награда на  конкурсима за најбољу песму и карикатуру на тему вина и грожђа јер, иначе, додељујемо само прву награду – рекла је Ђокић Живковић.

Вечерас од 19 сати у дворишту Културног центра биће изложба домаћих вина, концерт староградске музике ансамбла Грош из Ниша и на крају ће бити проглашена најбоља вина Винског бала 2021.

Вински бал организован је на иницијативу организатора лесковачког Сајма текстила и текстилних машина 1960.године и, како каже Срба Такић „није био изворно наш, али смо га прихватили и још увек му се радујемо и у овим кризним временима“. У његовој организацији било и прекида у време ратова 90-тих и у време короне прошле године.