Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

Студијска посета Словенији у оквиру пројекта „Оснаживање женског предузетништва и улога жене на селу у југоисточној Србији“

У оквиру пројекта „Оснаживање женског предузетништва и улога жене на селу у југоисточној Србији“, у периоду од 20-24.09.2023. год. реализована је студијска посета Словенији која је имала за циљ да кроз обилазак успешних словеначких туристичких и пољопирвредних газдинстава учесницама пројекта представи примере добре праксе, научене лекције, искуства и самоодрживе моделе финансирања у области производње домаћих производа од млека, воћа и поврћа и пружања услуга у сеоском туризму.

Укупно 22 жене које се баве производњом традиционалне хране и сеоским туризмом из 4 општине: Власотинце, Алексинац, Бабушница и Пирот и представници Царитаса Београдске надбискупије имали су прилику да обиђу више успешних пословних иницијатива на селу у општинама Кочевје и Разкрижје, да виде и чују како изгледа процес прераде производа од штале или њиве до трпезе, да у својим областима деловања прошире своје видике и добију нове идеје како да кроз додатну вредност производа додатно увећају своје приходе, што је и циљ пројекта.

У оквиру студијске посете учеснице пројекта су се састале и са представницима локалне самоуправе ове две општине, директором Царитаса Словеније, обишле Бизнис Инкубатор који има нову кухињу за прераду домаћих производа за локалне произвођаче, музеј пчеларства али и промовисале своје производе и своју регију. 

Ова студијска посета је била добра прилика за међусобно повезивање жена, размену искустава, разговор са домаћинима о свим изазовима са којима су се сусретали на свом путу до успеха, као и за дегустацију великог асортимана традиционалних, домаћих производа на словеначким газдинствима.

Вођене позитивним утисцима са студијске посете учеснице пројекта са нестрпљењем исчекују да неке од примера добре праксе имплементирају у своју област деловања.

Пројекат суфинансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а реализују Каритас Словеније и Царитас Београдске надбискупије.