Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

УЧЕШЋЕ ГРАЂАНА У РАСПОДЕЛИ ДЕЛА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА

Неформалне групе грађана са подручја власотиначке оптине први пут су ове године укључене у процес доношења одлука о трошењу дела буџетских средстава прикупљених од пореза на имовину. У оквиру пројекта „Заједно до циља“, шест таквих група данас је потписало уговоре о реализацији мање захтевних, али за локалну заједницу важних пројеката на подручју Доње Лопушње, Шишаве, Орашја, Бољара, Гложана и Манастриришта. Реч је о уређењу паркова, дечјих игралишта, мањих јавних површина, постављању ограда, уклањању препрека и сличним захватима.

– Основни циљ овог пројекта јесте да подстакне учешће грађана у расподели дела буџетских средстава и да помогне у решавању проблема локалних заједница. Један од услова јавног позива био је да се да се најмање десет грађана сложи својим потписом да на микро плану треба решити неки проблем. Тиме што сте осмислили и написали пројекат, показали сте  вид друштвене одговорности и спремност да учествујете у побољшању одређених ствари у вашем крају. Верујем да смо на овај начин заједно подржали и волонтирање као вид личног ангажмана – рекао је председник власотиначке општине Братислав Петровић.

За пројекат „Заједно до циља“ из општинског буџета издвојено је милион и по динара, а још 450.000 динара је обезбеђено од донација швајцарске владе. Максимални износ који је група могла да добије износио је 400.000 динара.

 – У жељи да свој рад учини транспарентнијим, општина Власотинце из године у годину повећава ниво учешћа грађана у процес доношења одлука. Томе сведоче и данас потписани уговори – поручио је координатор пројекта Маринко Ђорђевић.

С бзиром на то да локална самоуправа има Акциони план за укључење грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину за период до 2021.године, председни Петровић обећао је да ће се ставка која подстиче учешће грађана наћи и у буџету за наредну годину.