Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ

Председник општине Братислав Петровић и координатор програма енергетске санације, заменик председника Владимир Коцић уручили су данас уговоре извођачима радова и грађанима којима су одобрена средства за енергетску санацију домаћинстава.

На јавни позив стигло је 67 пријава, од којих три нису имале потпуну документацију, а остале 64 су биле исправне. Комисија је, након обиласка објеката, бодовала и рангирала учеснике, а средства су одобрена за сва 64 корисника. Ипак, петоро учесника одустало је од средстава из економских разлога.

-Свака санација објекта која доприноси уштеди енергије значи много за свако домаћинство, али и за државу у целини. Сви смо ми свесни чињенице да у нашим домовима може много тога да се учини на уштеди енергије, а држава је препознала да је грађанима у томе потребна помоћ и резултат тога је овај пилот пројекат Министарства рударства и енергетике у који се је укључила и општина Власотинце – рекао је председник општине Братислав Петровић.

Он је захвалио тиму људи у општини који је брзо и ефикасно завршио посао у вези са конкуром. Од пет мера за које је могло да се конкурише, највише пријава стигло је за замену столарије, а најмање за изолацију спољних зидова и кровова. За меру број четири – набавка и инсталација топлотних пумпи – није стигла ни једна пријава.

Руководилац програма енергетске санације и заменик председника општине Владимир Коцић говорио је о техничким детаљима реализације потписаних уговора, нагласивши да радови треба да буду завршени до половине децембра.

-Комисије ће проверавати стање на терену и након завршеног посла. Надам се да ћемо и овај део успешно спровести у дело. Ми смо и даље ту за све консултације – рекао је Коцић.

Шеф одсека за урбанизам Маринко Ђорђевић рекао је да на рад служби није било ни једне жалбе или примедбе.

-У министарству рударства и енергетике најављено је да ће програм трајати и наредних година. Такође, можда буде још један позив до краја године. Позивам грађане да се на време припремају, односно да документацију за своје куће или станове комплетирају на време, како би могли да учествују -рекао је Ђорђевић.

Програм енергетске санације обухватио је пет мера за које су грађани могли да конкуришу, а структура финансирања подразумевала је учешће министарства до 25 посто, учешће локалне самоуправе, такође, до 25 посто и учешће корисника до 50 процената.