Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

Власотинце, Лебане, Сурдулица, и НАЛЕД заједно помажу пољопривредницима на југу Србије

Нестабилност и непредвидивост цена, мањак пијаца, недовољна тражња, недостатак механизације и радне снаге најчешћи су изазови са којима се суочавају пољопривредни произвођачи са територије општина Лебане, Сурдулица и Власотице. Тржиште је претежно локално, при чему само 10% произвођача своје производе продаје изван места боравка, а свега 2% извози своје производе у иностранство. 

Ови резултати део су анализе коју је НАЛЕД спровео за потребе пројекта прекограничне сарадње Боље прилике по мери неразвијених подручја који реализује у три поменуте општине и две општине у Северној Македонији. Уз преглед потреба произвођача, анализа нуди и сет препорука за подршку пољопривреди и руралном развоју, које су представљене на данашњем састанку НАЛЕД-а са руководством Лебана, Сурдулице и Власотинца. 

Како је истакнуто, унапређење конкурентности у пољопривредној и прехрамбеној производњи, као и диверзификација дохотка и побољшање квалитета живота у руралним подручјима два су кључна стуба препорука у оквиру пројекта. Први укључује улагања у средства за рад, маркетинг и прераду производа, као и успостављање и јачање пољопривредних удружења, док се други темељи на подстицању економских активности на селу, подршку младима, увођење и сертификацију квалитета хране, органских производа и др. 

– Кроз овај пројекат желимо да пошаљемо другачију поруку о овим и свим локалним самоуправама у Србији које се категоризују као неразвијена подручја. Као што смо имали прилику да видимо, истина је другачија – све три општине су посебне, располажу специфичним ресурсима, аутентичним производима, нетакнутом природом и другим потенцијалима који нису довољно препознати и промововисани. То можемо заједно да мењамо, за почетак брендирањем ових производа који су огледало ваших општина. Уз финансијску и стручну подршку, власински мед, власотиначке рукотворине или поврће из Лебана имају капацитет да постану препознатљив локални бренд – поручила је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а. 

Тек нешто мање од 40% произвођача своје производе пласира на пијацама, док око трећину радије бира директни контакт са купцима. Поред обезбеђивања могућности да прошире продају на друга тржишта, циљ пројекта је да се подстицајне мере посебно усмере на развој производа по којима су ови крајеви познати и тако створи шанса за бржи развој. 

-Према последњим подацима, у Србији постоје 44 неразвијене општине, а највише их је на југу. Циљ свих нас је да поправимо демографску слику, задржимо младо становништво и створимо нова радна места у неразвијеним и девастираним подрујчима  – изјавила је Славка Митричевић, саветница у кабинету министра за развој недовољно развијених општина. 

Пројекат је идентификовао три перспективне области у наведеним општинама. Милош Радоичић, заменик председника општине Сурдулица истакао је да ће по препоруци НАЛЕД-а радити на унапређењу производно-прерадних капацитета у секторима пчеларства и шумских производа. За исту меру определио се и Братислав Петровић, председник општине Власотинце, и то у области повртарства и израде традиционалних рукотворина са локалним мотивима. Сагласан у овом ставу био је и Ненад Јовановић, саветник у служби за локални економски развој Лебана, који је истакао да ће се општина посветити развоју производње поврћа. 

Локалне администрације ће у оквиру пројекта добити експертску подршку за осмишљавање подстицајних мера у одабраним областима, а помоћ је обезбеђена и за пољопривреднике – обуке за покретање бизниса, промоција и повезивање на тржишту.

Пројекат прекограничне сарадње Боље прилике по мери неразвијених подручја финансира се средствима Европске уније и поред три општине у Србији укључује и Старо Нагоричане и Куманово у Северној Македонији, а спроводи га НАЛЕД у партнерству са удружењем жена „Ружа“ из Лебана, Фондацијом за менаџмент и индустријско истраживање „МИР“ из Скопља и цивилним центром „АктивУм“ из Куманова.

(Преузето са сајта НАЛЕД-а:
https://naled.rs/vest-lebane-surdulica-vlasotince-i-naled-zajedno-pomazu-poljoprivrednicima-na-jugu-srbije-5971)