Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ДЕГУСТАЦИЈА ВИНА И ГРОЖЂА, 40 ПЛИВАЧА ЗА БУРЕНЦЕ, НАЈБОЉЕ КАРИКАТУРЕ И БАЈАГА И ИНСТРУКТОРИ ЗА КРАЈ ПРВЕ ВЕЧЕРИ

Припремом виноградарске јаније у котлићу поред Власине, започела је јуче дводневна манифестација Вински бал. Спремали су га чланови Планинарског друштва Морич, којима су у госте били и планинари из Босилеграда, Ниша, Душника и Алексинца.

– Кувамо виноградарску јанију, која се спрема кад се крене у бербу грожђа. Садржи три врсте меса и поврће, а посебан укус даје јој мешавина зачина – објашњавао је кувар.

Ове године пријавило се највише пливача за винско буренце од кад се ово такмичење организује – било их је 40. Победио је Немања Давинић (18).

– Сваког дана сам на Власини, што је својеврсна припрема за ово такмичење. Задовољан сам што сам победио међу оволиким бројем пливача- поручио је Немања.

Поклон је добио и најмлађи пливач, осмогодишњи Николај Поповић, који је рекао да је веома срећан што је учествовао.

У Галерији Културног центра проглашени су победници конкурса за најлепшу карикатуру на тему вина и грожђа. Прво место припало је Мухамеду Ђерлеку из Новог Пазара, друго Зорану Михаиловићу из Београда и треће Јовану Спасићу из Власотинца. Посетиоци и данас могу да погледају 23 карикатуре, које су пристигле на овогодишњи конкурс, али и награђиване радове из претходних деценија.

На штандовима на кеју своја вина изложили су власотиначки винари, а била је и дегустација традиционалних јела.

На Летњој позорници концерти су почели наступом петнаестогодишњег Николе Станковића на хармоници, затим су наступили Власотинчани окупљени у Жи(в)чаном бенду, а за крај прве вечери певали су и свирали Бајага и инструктори, чије су хитове старе и по неколико деценија певали и они који нису били рођени кад су те песме настајале.