Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПОРЕСКЕ СТОПЕ, НОВИ В.Д. ДИРЕКТОРА „КОМУНАЛЦА“ И ДИСКУСИЈА О КОВИДУ

Одборничка већина у Скупштини општине Власотинце усвојила је, на синоћњој седници, одлуку о висини стопе пореза на имовину за наредну годину, која остаје на истом нивоу. Утврђене су и просечне цене квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2021.годину. Одборници су усвојили и извештај о извршењу буџета до краја септембра.

-Приходи су у том периоду остварени  са 64%, а расходи су на нивоу од 61% – рекао је шеф Одељења за буџет, финансијје, привреду и друштвене делатности Саша Михајловић.

Нови в.д.директор ЈКП Ккомуналац је дипломирани инжењер Агрономије Божидар Коцић, уместо досадашњег Светислава Петровића, који је стекао услов за одлазак у пензију.

На синоћњој седници усвојене су измене одлука о социјалној заштити, путевима на територији општине, промени оснивачког акта „Водовода“ и покретању поступка за отуђење непокретности из јавне својине општине Власотинце.

Неспоразум на тему извештаја о епидемиолошкој ситуацији у општини и тога да ли ће он бити прихваћен као допуна дневног реда, на предлог одборника групе грађана „Др Спасић“ Драгана Јовића или  ће бити презентован кроз одговоре на одборничка питања, разрешен је на крају седнице. Извештај о епидемиолошкој ситуацији од марта до новембра у власотиначкој општини, у виду одговора на одборничко питање,  поднео је председник општине Братислав Петровић који је рекао да је од 6.марта до јуче регистровано 490 случајева заразе, а  само у новембру 311 и да су бројке порасле неколико пута од тренутка пре увођења ванредне ситуације и након две недеље њеног трајања. Пре него је изнео податке, председник Петровић се је осврнуо на наступ одборника Јовића на почетку седнице.

-Ја не могу да схватим и увређене сам са Драганове стране, као и сви људи који су у том штабу, када је изговорио реченицу „Нећу вам дозволити да ми убијате децу“. Даћу Драгану да преслуша шта је све изговорио за овом говорницом на самом почетку. Лоше сам се осећао јер сам и сам преживео трагедију од последица ове болести. Хтео је да се промовише за овом говорницом, како ми, тобоже, не размишљамо о нашим грађанима, како смо сви у том штабу неспособни  једино су способни они које он предложи. Драган Јовић добро зна да се на седници штаба не лече пацијенти, него у ковид амбуланти, он зна да се на седници штаба доносе одлуке које морају бити усаглашене са одлукама виших нивоа власти и ја питам Драгана Јовића зашто смо ми данас убице, шта то ми нисмо урадили, коју одлуку нисмо донели, чију децу ми убијамо и тражим да се јавно извини и мени и целом кризном штабу  – рекао је  Петровић.

Одборник Јовић је изразио жељу да погледа записник о томе шта је рекао.
-Мислим да нисам тако рекао, али ако јесам извињавам се – рекао је.

Након констатације одборника др Драгана Спасића да лекари са искуством из ковид амбуланте треба да буду део штаба и питања зашто их нема, за реч се јавио начелник општинског Штаба за ванредне ситуације Иван Станковић који је детаљно објаснио улогу штаба, процедуре поступања, хијерархију и начин избора чланова штаба.

-Чланови штаба су сви директори јавних предузећа и установа, по функцији. Ми немамо стручне људе попут епидемиолога да би били део штаба. Зато се ту логистички ослањамо на Завод за јавно здравље _ рекао је, између осталог, Станковић.

Председник скупштине општине Милан Јовић обавестио је одборнике да је неформална група „Битка за Власин“ поднела захтев да се њен представник обрати на седници, али да је одустала због целокупне ситуације, уз молбу да се њихов апел о очувању слива реке Власине прочита, што је и учињено. Суштина апела је у захтеву да се просторни план измени тако да у њему нема локација за МХЕ.

Због престанка законског основа да буду чланови школских одбора или због оставки, донета су решења о престанку мандата појединим члановима школских одбора и именовани нови у Техничкој школи, у ОШ „8.октобар“ и у основним школама у Шишави, Свођу, Тегошници, Горњем Присјану, Гложану и Доњој Лопушњи.