Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПРИЗНАВАЊЕ ПРЕТХОДНОГ УЧЕЊА УСКОРО У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ У ВЛАСОТИНЦУ

Признавање претходног учења ускоро ће бити могуће у Техничкој школи у Власотинцу. Ова школа једна је од 22 образовне установе које су део националног пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација у Србији“, који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и и Министарство финансија. Техничка школа из Власотинца је једна од првих школа у Србији у којима ће бити могуће стећи квалификацију кроз поступак признавања претходног учења. To значи да се стварају услови да се признају знања и вештине стечене кроз обуке, животно и радно искуство.

-За школу све ово значи пуно јер и поред формалног система образовања стално нам се обраћају особе које раде у фирмама, на градилиштима, одлично раде тај посао, али немају квалификацију за њега. Зато смо и кренули у систем акредитације, али и држава нас је препознала као једну од 22 школе у Србији које могу да раде тај посао, а систем ће тестирати само две школе – Техничка у Власотинцу и Политехничка у Суботици. Од девет препознатих квалификација у националном систему, ми смо се пријавили за пет – за зидара, тесара, армирача, руковаоца машинама и модног кројача.  Предали смо сву документацију и чекамо решење. Касније ћемо само придодавати нове квалификације у складу са потребама привреде – рекао је директор Техничке школе Миливоје Ђорђевић приликом данашњег састанка.

-Признавање претходног учења је начин стицања квалификација у  националном оквиру у коме се искоришћавају сва знања која су појединци стекли кроз неформално образовање и животно учење – подвукао је тим лидер пројекта Елидо Бандељ.

Кроз поступак признавања претходног учења могу се стећи квалификације на II, III и V нивоу националног оквира квалификација.

Оно што је важно за кандидате је да, уколико у одређеном тренутку не успеју да добију потврду целе квалификације, потврђене делове квалификације (компетенције) могу да „сабирају“ све док не стекну пуну квалификацију.