Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ПРВИ ДАН ВИНСКОГ БАЛА

Зоран Поповић из Власотинца, вишеструки освајач призања у такмичењу за најбољег винара на Винским баловина претходних и ове године,  изложио је своја вина на штанду поред Власине и овог августа. Више од 20 година гаји свој виноград и прави вино.

– Мој фаворит је Прокупац, наша аутохтона сорта која је заборављена, али ја сам јој остао доследан. Као и Пламенка. Имам 70 ари, годишње могу да оточим око 3500 литара вина, зависно од године, а ова је кренула добро, али видећемо каква ће ситуација бити после овог налета топлог времена и високих температура. Надамо се добром квалитету, а за количину видећемо – рекао је Поповић.
На питање како му иде на тржишту, одговара да је добро, „не прелива“, али сматра да од винарства може пристојно да се живи. Уз улагања, наравно.
Окренутост традиционализму у винарству власотиначког краја потврђује и председник комисије која је оцењивала вина Душан Јањић, технолог за винарство и виноградарство.
– Власотиначки винари и даље су верни традиционалном начину производње вина, то је овде веома изражено. Има напредка из године у годину, али тај напредак не прати неки просечан напредак вина у Србији. Саветујем ширу примену науке у производњи вина – рекао је, између осталог, Јањић.
У категорији врхунских белих вина комисија је за најбоље прогласила вино Братислава Ристића, друго место припало је вину Саше Јовића, а треће вину Новице Петровића.У категорији традиционалних белих вина најбоље је вино Саше Јовића, друго место је освојило вино Милутина Цакића, а треће вину Зорана Поповића.
У категорији врхунских црвених вина најбоље је вино Татјане Митић, друго је Новице Петровића и треће место припало је вину Јована Печенковића. У категорији традиционалних црвених вина прво место припало је Зорану Поповићу, друго Татјани Митић, а треће Томи Младеновићу.

Најбољу карикатуру на тему вина и грожђа урадио је Јован Спасић, академски сликар из Власотинца, а за најбољу песму на исту тему проглашена је песма Зрно, Бошка Ломовића из Горњег Милановца. Победник пливања за винско буренце је Лазар Милић, 22 године из Дадинца. Лазар је завршио је Војну академију и чека посао у Крагујевцу. Најмлађи пливач добио је крст, у питању је једанаестогодишњи Лука Стојковић.
Овогодишњи Вински бал почео је котлићем поред Власине, где су се спремале виноградарска јанија, купус и рибља чорба.
– За виноградарску јанију потребно је јагњеће месо, али може и свињско да корсти, са кромпиром, паприком и парадајзом крчка се два до три сата на тихој ватри – открили су рецепт мајтори поред котлића.
Публику је на вечерњем концерту забављао Лексингтон бенд. Претходили су му Снап ФМ и фолклорни ансамбли.
Данас од 17 сати почиње 4. Међународни салон вина, а од 20.30 завршно вече на коме ће, између осталог, бити бирана богиња вина, а потом следи концерт Драгане Мирковић