Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

РЕБАЛАНС, КРЕДИТ, ИЗВЕШТАЈИ

Одборници Скупштине општине Власотинце усвојили су синоћ ребаланс буџета за 2019.годину, поступајући по новим правилима Министарства финансија. Ребаланс је било неопходно извршити уколико општина жели и има могућности да подигне кредит, речено је на седници.

-С обзиром на то да смо у буџету предвидели одређена кредитна средства, упутили смо допис Министарству финансија, али су нам они наложили да повучемо захтев без обзира на то што, иначе, нисмо задужени И што бисмо по Закону о буџетском систему могли да се задужимо до 15%, а наше задужење је испод 3%. Наиме, после промене правила по савету ММФ-а, захтеви за кредит се од 1.јануара ове године подносе директно Министарству финансија. Речено нам је да не можемо да се задужимо јер је наш дефицит изнад 10% што је услов који нисмо испунили. Зашто? Зато што смо неутрошена средства из 2018.године од око 60 милиона динара пренели у 2019. не нашом кривицом – извођачи радова нису доставили фактуру до краја 2018.за мост у Конопници И још неке послове. Према Министарству финансија то се рачуна у дефицит, према Државној ревизорској институцији та се средства  не рачунају у дефицит. Ту између њих постоји несагласност. Из тог разлога морали смо да скинемо одређене позиције у буџету како би основни дефицит без тог суфицита био испод 10% И како бисмо испунили услов ресорног министарства – рекао је председник општине Зоран Тодоровић.

Он је додао да су у овај буџет унета још два пројекта за која је општина Власотинце добила средства преко Канцеларије за управљање јавним улагањима – један је атмосферска канализација у МЗ Росуља, вредан 60 милиона И други пројекат је чишћење канала, односно водотокова другог реда у вредности од 64 милиона. За оба посла тендери су расписани, рекао је председник власотиначке општине.

-У буџету, за оно што иде преко Канцеларије за управљање јавним улагањима стављен је само износ за ПДВ, а не И износ пројекта, зато што ова канцеларија директно плаћа извођачу радова – појаснио је Тодоровић.

Одборник опозиције Жарко Костић критиковао је смањење буџета И скидање са позиције радова на реконструкцији улице у МЗ Шишава. Он је тврдио да општина не улаже у ову месну заједницу, интересовао се за то колика је уштеда остварена у буџету након увођења лед расвете и изразио сумњу да ће реконструкција сале Културног центра бити завршена . Председник Тодоровић навео је да је за Шишаву И Доњу Ломницу урађен водовод, као И потпорни зид зарад смањења ризика од поплава, а што се тиче рачуна за утрошену електричну енергију за уличну расвету навео је да је у јануару 2018.он износио око два милиона динара, а у јануару ове године 500 000 дин.

-Остало је још око 300 живиних сијалица, које се налазе у приватним поседима, на њимавама И двориштима И које нису замењене што повећава трошкове електричне енергије, али ја сам генерално поносан што смо тај посао реконструкције уличне расвете урадили. Што се тиче сале Култуног центра, она је завршена и упутили смо допис Министарству културе и информисања да дођу и отворе објекат. Било је много проблема, али је на крају завршено– рекао је председник власотиначке општине.

На питање опозиције каква је ситуација са реконструкцијом водозахвата И увуђењем реке  Раставнице у њега, да ли је тачно да ће се рушити, председник Тодоровић је рекао да је инвеститор на том послу Република Србија преко “Србијавода”, а не општина И да су послови рађени по уредби Владе на отклањању последица од елементарних непогода, а у том случају рок за прибављање дозволе је годину дана.

Директор ЈКП Водовод Звонко Илић је подсетио да ни фабрика воде, изграђена 1995.године, нема дозволу И да се она може прибавити једино реконструкцијом која је И извршена. Он је најавио и јавну расправу за средину јуна о стратегији водоснабдевања Власотинца.

Одборници су већином гласова усвојили И Оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда, чији је значај посебно истакнут за спречавање штета од поплава.

-Свуда тамо где смо уложили да смањимо ризика од поплава и спречимо евентуалну штету, у претходне две године, а пуно смо одвојили, нисмо имали проблеме од тренутка завршетка радова – рекао је Иван Станковић испред Штаба за ванредне ситуације општине Власотинце.

Полемика се и овога пута развила око ЈКП Комуналац, након што је заменик председника скупштине и шеф одборничке групе СНС-а Ненад Стојковић похвалио директора овог предузећа и његове сараднике да су “Комуналац” поставили на здраве ноге.

-Ја не кажем да нема простора за даље унапређење рада, али тврдим да је предузеће спашено пропасти пред којој је било након што су му представници васе странке одузели основну делатност – изношење смећа – и дали је приватнику – рекао је Стојковић обраћајући се одборнику опозиције Жарку Костићу.

На седници је усвојен и предлог одлуке о измени и допуни одлуке о максималном броју запослених за 2017.годину, донета је одлука о ангажовању ревизора за обављање ектерне ревизије завршног рачуна општине, као И одлука о мрежи основних школа И прешкколских установа на територији општине. Што се мреже школа тиче, предлог општине је да она остане онаква каква је до сада била, а коначну одлуку о томе доноси ресорно министарство. Код предшколских установа, коначну одлуку доноси локална самоуправа И она је такође остала на истом нивоу. На седници су усвојени извештаји о раду за претходну годину Општинске управе, Дома здравља, Центра за социјални рад, Културног центра, Народне библиотеке, СРЦ Власина И Туристичке организације, а дата је сагласност И на програм развоја туризмаопштине за период 2019-2014.године.

На синоћњој седници за заменика секретара скупштине постављена је Јелена Костић, а за в.д. директора Туристичке организације Наташа Ђокић Живковић јер је претходном директору истекао мандат.