REKONSTRISANA ZGRADA KULTURNOG CENTRA U VLASOTINCU

963
REKONSTRISANA ZGRADA KULTURNOG CENTRA U VLASOTINCU

Rekonstruisana i dograđena zgrada Kulturnog centra u Vlasotincu predata je na upotrebu građanima, a otvaranju renoviranog objekta prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

-Otvaranje ustanove kulture jednako je otvaranju jedne velike fabrike, ali fabrike kulture i duha, kulturnih stremljenja i uživanja – rekao je ministar Vukosavljević. On je govorio o važnosti ulaganja u kulturu čiji se efekti vide kasnije, ali nisu zbog toga manje važni.

Osim sale u kojoj ima mesta za 178 posetilaca, tu su i  četiri nove kancelarije, klub i konferencijska sala.

Namera nam je bila da naši građani dobiju višenamenski  objekat za sve sadržaje u kulturi, rekao je predsendik opštine Zoran Todorović.

-Suočavali smo se u prethodnih godinu i po dana sa mnogim izazovima, od kojih je najveći bio onaj kada smo shvatili da zbog neobezbeđenosti temelja susednih objekata ne možemo da rekonsrtuišemo podrumski prostor, već da moramo da dograđujemo sprat. To je zahtevalo izmenu projektne dokumetacije, nove dozvole i niz drugih poslova koji su usporili radove na objektu. Jeste trajalo duže nego što je planirano, ali nakon svega, danas imamo reprezentativni, multufunkcionalni objekat koji će služiti zadovoljenju kulturnih potreba naših građana i organizovanju brojnih drugih događaja – rekao je Todorović.

Većnik zadužen za kulturu Zoran Stamenković pomenuo je i počivše aktere amaterskog pozorišnog života u Vlasotincu, Bogoljuba Mitića Đošu i „čika Velju Kalemara“, kako su Vlasotinčani zvali Velimira Conića.

-Iza nas ostaje velelepni objekat, koji će, siguran sam, decenijama služiti građanima i ostati svedok jednog vremena – rekao je Stamenković.

Menadžer projekta Dijalekat, u okviru koga je rekonstruisana i dograđena zgrada Kulturnog centra, Maja Marković istakla je pomoć ministarstva tokom realizacije projekta, ali i podsetila na narativni deo projekta koji je bio usmeren na očuvanje prizrensko-timočkog dijalekta.

-Osim ovog građevinskog dela, mi smo se intenzivno bavili i aktivnostima vezanim za očuvanje govora našeg kraja. S obzirom na to da se često srećemo sa situacijom da se naši ljudi stide svog govora kad su van mesta življenja, želeli smo da animiramo, pre svega, mlade ljude da stvaraju na dijalektu što smo i uspeli – rekla je Marković.

Direkotr Kulturnog centra Boban Dimitrijević izrazio je nadu da će novi radni prostor biti dodatna motivacija zaposlenima za rad.

-Dobili smo adekvatno opremljen prostor i trudićemo se da ga koristimo na najbolji mogući način. Verujem da će ovaj objekat doprineti poboljšanju kulturne ponude u našem mestu – rekao je Dimitrijević.

Svršeni gimnazijalac Petar Takić recitovao je svoju pesmu „K’d d’n počne“ koja je pobedila na Konkursu za najlepšu pesmu na prizrensko-tiomočkom dijalektu, a svečanost je svojim nastupom uveličao bas baritom Marko Milisavljević uz klavirsku pratnju Milana Jovanovića.

Projekat Dijalekat sprovela je opština Vlasotince, a finansirala Vlada Srbije posredstvom Ministarstva kulture i informisanja. Projekat je sadržao građevinski i narativni deo. Ukupna vrednost je 52 miliona dinara, od čega su lokalna samouprava i Ministarstvo kulture učestvovali sa po 26 miliona.

MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ OBIŠAO I DRUGE USTANOVE KULTURE U VLASOTINCU

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, nakon otvaranja rekonstruisane i dograđene zgrade Kulturnog centra, izrazio je želju da obiđe i druge ustanove kulture u Vlasotincu, pa je tako posetio Giginu kuću i Valčićevu palatu gde je smeštena biblioteka i poznati objekat Tursku kulu u kojoj se nalazi Zavičajni muzej. Iznenađen lepotom Valčićeve palate, Vukosavljević je izazio spremnost da ministarstvo pomogne u njenom uređenju.
– Vlasnici su izrazili želju da ovaj objekat daju opštini na korišćenje, uz uslov da se on koristi u sferi kulture – rekao je predsednik vlasoitnačke opštine Zoran Todorović.
-Prikupite dokumentaciju i dođite da nađemo način da ovom objektu vratimo stari sjaj – poručio je ministar Vukosavljević.
On je nakon zvaničnog dela programa odgovarao i na pitanja novinara vezana za medijsku strategiju, konkurse u kulturi i informisanju, članstvo u komisijama i medijske stručnjake.