СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

1204
СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Субвенције из буџета општине Власотинце намењене пољопривредницима добила су 104 регистрована газдинства чији су власници купили материјал за пролећну или јесењу овогодишњу садњу, као и они који су набавили или планирају набавку опреме и механизације за воћарство и виноградарство у овој години. Због епидемиолошке ситуације, додела уговора добитницима средстава обављаће се по позиву – у групама од највише петоро људи. Воћарима и виноградарима намењена су четири милиона, а милион динара се, током целе године, користи за вештачко осемењавање животиња.

– Нацртом одлуке о буџету за наредну годину предвидели смо скоро два и по пута већу суму од постојеће, односно скоро 12 милиона динара. Надам се да ће и у коначној одлуци о буџету на скупштини та сума остати иста. То ће омогућити већи подститај нашим пољопривредницима и подстрек младим људима да остану на селу. Повећањем подстицајних средстава намењених пољопривреди и руралном развоју имали смо у виду и чињеницу да 50% територије наше општине чини пољопривредно земљиште- каже председник општине Власотинце Братислав Петровић.

Милош Тричковић, један од добитника субвенције, гаји дуњу, крушку и шљиву на два хектара и каже да му значи ова помоћ.

-Она покрива 30% вредности садног материјала и пуно ми значи. Надам се да ћу следеће године удвостручити засаде – каже Милош који је са пријатељима прошле године основао Општу пољоривредну задругу Росуља.

Субвенције износе максимално 80% вредности садног материјала или опреме, а највише 40.000 динара.