Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ТОПЛОТНО РАСХЛАДНА СТАНИЦА, ЛОКАЛИ И ТРОТОАРИ У СРЦ ВЛАСИНА

На објекту спортске хале у Власотинцу застакљени су локали и урађени тротоари поред њих, а средства у износу од четири милиона динараје обезбедило Министарство државне управе и локалне самоуправе.

– Прву фазу радова завршили смо у новембру прошле године, а другу у априлу ове, због зиме. Остало је нешто мало “козметичких “ радова и локали ће бити спремни за издавање.  Међутим, није нам било примарно то да локале изнајмљујемо. Највећи разлог био је да се спречи губитак топлотне енергије из објекта јер се раде грејање и климатизација. Други важан разлог је безбедносни јер кроз те локале пролазе инсталације воде, канализације и електричне енергије. И трећи разлог је естетски јер објекат тек сада добија архитекстонски  изглед какав је планиран, а реч је о једном од највећих и најлепших објеката у Власотинцу – рекао је директор СРЦ Власина Дејан Чикић.

У току су и веома важни радови на инсталацији топлотно – расхладне станице јер је овај објекат од настанка без грејања и климатизације, што га чини нефукционалним неколико месеци годишње.

– Хала је условно завршена 2008. године, иако има постављене радијаторе, грејање никада није уведено. Општина је издвојила новац из буџета, око 12 милиона динара, за климатизацију и грејање. Овде се енергија воде користи за загревање и хлађење спортског објекта – рекао је председник општине Зоран Тодоровић.

На питање може ли температуре воде да греје овакав објекат, Тодоровић је одговорио:

-Температуре воде је 12 до14ºС, користи се радни флуид Фреон 410 чија је радна температуре -2ºС, то  значи да Фреон узима енергију од воде, греје се, испарава на тој температуре, компресори сабијају гас до температуре до 75 степени, а онда се измењивачима та енергија преноси на ваздух или на воду за грејање или климатизацију. Воде има на 7м, али бушиће се још на 5м дубине како би се створили довољни капацитети за рад. Овде су били бунари за стари водовод тако да има довољне количине воде – појаснио је председник власотиначке општине.

Радови треба да буду завршени за два месеца. Објекат спортског центра је, иначе отворен до поноћи сваког дана јер овај простор од 17 д о24х користи 120 спортиста из 14 клубова, као и бројни рекреативци. Викендом, кад су утакмице, долази и много већи број посетилаца. Најгледанији су рукометаши, кошаркаши и одбојкашице. У недавно направљеној сали млади гимнастичари вежбају у три термина, активни су шахисти, а ту су и фитнесс, плес  и теретана. Обезбеђивањем грејања и климатизације ово најмасовније место за окупљање младих у Власотинцу биће у потпуности искоришћено.