Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ВОДОЗАХВАТА

Реконстуркција водозахвата у Бољару, оштећеног у јануарским поплавама, завршена је, а средства у износу од скоро 13 милиона динара обезбедили су општина Власотинце и ЈП Србијаводе.

Директор Горан Пузовић подсетио је да се добра сарадња општине и овог предузећа видела на делу и у јануару, када је помоћу пумпи које је држава набавила  омогућено да се у најмањој могућој мери осети недостатак воде. Он је додао да се након поплава приступило најхитнијим радовима, а то су били санација цевовода и потом реконструкција водозахвата.

-Водоснабдевање је апсолутни приоритет и држава ће настојати да омогући у наредних пет година да сва места која имају проблеме са водоснабдевањем буду потпуно уређена и да сви људи имају воду за пиће – рекао је директор ЈП Србијаводе Горан Пузовић обилазећи водозахват.

Директор ЈКП Водовод Звонко Илић подсетио је да је Власина у првој односно другој категорији вода и да се са водозахвата у Бољару водом за пиће снабдева 24.000 становника.

-Захватање воде за водозахвата било је онемогућено до 24.августа. Сналазили смо се препумпавањем и из алтернативног водозахвата на Раставници – рекао Илић.

Осим водозахвата, реконструисана је и црпна станица, а до краја септембра у њој ће бити постављена и нова пумпа, нагласио је председник власотиначке општине Братислав Петровић.

-Предстоји нам реконструкција фабрике воде.У току је израда пројекта, то ћемо финансирати из општинског буџета, а након тога, очекујемо помоћ државе јер је у питању инвестиција вредна око 500 милиона динара- подсетио је Петровић и захвалио „Србијаводама“ на помоћи.

-Наравно да ће држава бринути и када буде готов пројекат реконструкције фабрике воде. Председник је најавио у програму 2020-2025 да посебан  посебан сегмент чине отпадне воде и воде за пиће – додо је директор „Србијавода“ Горан Пузовић.

Водозахват је очишћен од материјала које је поплавни талас донео, корито је уређено облагањем ломљеним каменом, а шупљине су попуњене бетоном погодним за подводно бетонирање.  Радове на санацији водозахвата изводило је предузеће ХСВ.