Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА

Представници локалне самоуправе и борачких удружења из власотиначке општине, полагањем цвећа и одавањем почасти палим жртвама, данас су обележили Дан примирја у Првом светском рату. Делегације су најпре положиле венце на Споменик палим борцима за ослобођење и уједињење од 1809. до 1918. у центру Власотинца, а потом су венце положили и на спомен констурницу браниоцима моста на Јужној Морави. Код моста на Јужној Морави одржан је и помен ратницима, који су на позив државе чували одступницу српској војсци и народу на путу према Косову. Своје животе у борби против бугарских окупатора положило је 49 бораца Тимочке дивизије.
Помен је одржао свештеник власотиначке цркве о. Марко Николић, и у краткој беседи рекао да пале за слободу не смемо заборавити, а кроз молитву они ће увек бити и у божјем сећању.
„Ови незнани ратници задужили су нас заувек својом храброшћу. Покушавамо да им се одужимо тиме што негујемо сећање на њих. Место на коме се налази споменик уредили смо, поставили заставе и рефлекторе, а посредно, преко борачких удружења, помогли обнављање споменика. Храброст војника, који су бранили овај мост, остаје као путоказ свима нама и будућим генерацијама да слобода мора да се чува, као што мора да се чува и сећање на 49 храбрих ратника“, рекао је председник власотиначке општине Братислав Петровић.
Бранећи мост, у борби против надмоћнијег непријатеља, војници су знали да одлазе у смрт”, нагласио је председник Удружења потомака ратника 1912-1920 Часлав Стојановић.
„Зато тај чин свесног одласка у смрт српских војника, углавном трећепозиваца, да би се спасла част свога рода, да би се одбранило име, потомство и отаџбина, чине да херојски подвиг ових див-јунака буде још већи. Због тога сви ми данас имамо обавезу да о томе бринемо и да не дозволимо да нам се икада више ишта слично понови“, рекао је Стојановић.
Он је захвалио локалној самоуправи на подршци у бризи за националну, али и завичајну историју.
Свечану ноту обележавању Дана примирја у Великом рату дали су и наступи Миле Митић и Петре Диманић, које су извеле песме „Тамо далеко“ и „Ово је Србија“. Присутни су уживали и у стихове „Пркосне песме“ Добрице Ерића, које је казивала Мила Митић и стихове „На Газиместану“ Милана Ракића, које је казивао Димитрије Валчић. Програм је завршен наступом Николе Станковића, ученика Музичке школе „Станислав Бинички“, истуреног одељења у Власотинцу, који је на хармоници извео „Марш на Дрину“ и „Пукни зоро“.