Општина Власотинце

Радно време:

Понедељак - Петак: 7:00-15:00

Контакт телефон:

+381 16 875122

Писмо

Latinica | Ћирилица

ДУГ ПРЕЦИМА – ИЗЛОЖБА ДРУГИ БАЛКАНСКИ РАТ НА ФОТОГРАФИЈАМА И ДОКУМЕНТИМА

  • Балкански ратови су прва велика победа српског јединства .Надам се да смо овом изложбом успели да се одужимо прецима на један скроман начин. Важно је да се угледамо на ондашњи народ, на политичку и војну елиту, на свенародну слогу – рекао је синоћ аутор изложбе Други балкански рат на фотографијама и документима историчар проф. др Дејан Антић.

Отварајући изложбу, председник општине Власотинце Братислав Петровић подсетио је да је Други балкански рат један од одбрамбених ратова које је српска војска водила у прошлом веку и у коме је победила.

– Али је он, као и сваки рат, однео велике жртве. Оно што је у овом тренутку важно јесте неговање културе сећања. Важно је да нашим младим нараштајима говоримо колико је слобода скупо плаћена и колико морају да је чувају – нагласио је Петровић.

Директор Културног центра Братислав Валчић захвалио је на томе што се је Власотинце нашло на мапи градова и општина у Србији и Северној Македонији у којима ће се наћи или је већ била изложба Други балкански рат на фотографијама и документима.

Ова изложба уприличена је поводом обележавања 110 година од победе савезника у Другом балканском рату. Постављена је у галерији Културног центра у Власотинцу и остаће ту до уторка 5. септембра када ће бити пресељена у Битољ.